Nyheter
Nytt samarbete ska hjälpa romer i Rumänien
Nu samverkar kristna organisationer med företag för att förändra situationen i Rumänien. I tisdags lanserades kampanjen ”Hjälp människor som tigger”.

Det är Stockholms handelskammare, City i samverkan, Hoppets stjärna, Hjärta till hjärta och Erikshjälpen som genom en ny insamlingskampanj börjat samarbeta för att skapa en hållbar förändring i Rumänien. Det skulle i sin tur ge andra alternativ till tiggare i Sverige.
– Bara genom att de blir inkluderade i samhället kan deras situation förbättras på riktigt, säger Peter Toftgård, programchef på Erikshjälpen i ett pressmeddelande.
Lära av varandras styrkor
Kampanjen kommer att synas på hemsidan, i sociala medier och på platser runt om i Stockholm. Pengarna går till organisationernas olika projekt i Rumänien. Men samtidigt ska organisationerna hjälpas åt, lära av varandras styrkor, genom gemensamma projekt och satsningar.
– Det är helt underbart att vi kan visa att vi tillsammans vill skapa en verkligen förändring i orättvisa strukturer. Vi vill skapa hopp och kommer stå skuldra vid skuldra för att hjälpa varandra som organisationer, säger Lennart Eriksson, verksamhetschef för Hoppets stjärna till Dagen.
Hoppas inspirera politiker
Förhoppningen är att politiker och myndigheter därefter ska bli inspirerade att föra arbetet vidare.
– I dag finns det en lokal handlingsförlamning bland politiker som inte tror att det går att förändra. Men det gör det.
Fyra huvudområden
Projekten kommer att fokusera på fyra huvudområden: utbildning, hälsa, jobbskapande och strukturella förändringar såsom tillgång till identitetshandlingar, lagfart och folkbokföring.
– Sedan är vi alla överens om att det är viktigt att den lokala evangeliska kyrkan är med i processen. De har mycket att tillföra i arbetet.
Svenska kyrkan, som tidigare varit inblandad i kampanjen, valde slutligen att stå utanför.
– Den här typen av samarbetsformer brukar vi som kyrka inte vara med i. Vi skulle ha blivit passiva förmånstagare och vi hade för liten möjlighet att påverka påverkanspunkterna i insamlingen. Fokus låg på sådant som vi som kyrka inte driver här i Sverige, säger Gunnar Sjöberg, kommunikationschef på kyrkokansliet.