Nyheter
Populär professor kan få leda kristna vänstern
Professor Ulf Bjereld är en av tre nominerade till att bli ny förbundsordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet. Han är smickrad, men har än så länge bara sagt nja.

Till sommaren blir det ledarskifte inom socialdemokraternas sidoförbund Tro och Solidaritet, då Peter Weiderud lämnar posten som förbundsordförande. Tre personer har nominerats att ta över, och den mest namnkunnige är professorn i statsvetenskap Ulf Bjereld, ofta anlitad i medier för att kommentera svensk inrikespolitik.
Oberoende roll
För en månad sedan skrev han på twitter att han var ”väldigt, väldigt nöjd” med den roll han hade, vilket var ett artigt sätt att säga nej.
– Jag är fortfarande väldigt nöjd med den oberoende roll jag har, säger han till Dagen.
Men i och med att flera distrikt har nominerat honom till att bli ny förbundsordförande så berättar han att han fått sig en tankeställare. Han har tackat ja till att bli nominerad, men säger sig fortfarande ha en avvaktande inställning till att bli Tro och Solidaritets främsta ansikte utåt.
Skulle din röst som politisk kommentator gå förlorad om du blir vald?
– Det är inte upp till mig att avgöra. Det är trots allt inte jag som ringer media, det är de som ringer mig. Jag kommer att vara densamma, och lika öppen med mina värderingar och min tro.
Du har sagt i en intervju med Aktuellt i Politiken att du bävar inför uppdraget. Varför?
– Det hänger ihop med mitt andra huvudargument. Jag är heltidsanställd som professor i statsvetenskap.
Vill inte vara ointressanta
Frågan som Ulf Bjereld ställer sig är om det går att förena det tuffa politiska uppdraget med anställningen vid Göteborgs universitet.
Men trots sin tvekan, om han blir vald så vet han vad han vill.
– Jag har uppfattningen att det finns många, i huvudsak unga, med hjärtat till vänster som ofta väljer mellan V, MP och FI. Det är inte så att de aktivt väljer bort Socialdemokraterna. Vi finns inte ens på kartan. Vi är ointressanta, säger Ulf Bjereld.
– Jag vill utveckla Tro och Solidaritet så att det åtminstone inte går att förhålla sig likgiltiga till oss. Hellre att folk tycker illa om oss än att vi är ointressanta.
Du tror att det finns många troende som går i de tankarna?
– Det är jag helt övertygad om. Människor som genom sin tro har ett starkt engagemang, men som känner sig främmande i den politiska debatten, som blir allt mindre ideologisk, utan handlar mer om vem som är den bäste administratören.
Ulf Bjereld säger att han vill väcka till liv de ideologiska frågorna, och på så sätt sätta ett skarpare avtryck i samhällsdebatten.
– Utifrån min kristna tro brinner jag för de svaga samhällsgrupperna, säger han.
Tydligare inriktning
Cecilia Dalman Eek är också nominerad till ordförandeposten. Hon är region- och kommunpolitiker i Göteborg, och har tidigare suttit i riksdagen.
– Min uppfattning är att förbundet behöver är en tydligare definition i höger och vänsterfrågor, och att vi måste ha en tydligare inriktning att mobilisera troende människor som vill ha en progressiv samhällsutveckling, säger hon.
Hon menar att troende har ett eget patos att göra världen bättre, men att tillsammans går det att göra mer.
– Vi har en idé om ett progressivt samhälle som tar ansvar, och där tror jag att många troende känner sympati för oss.
Cecilia Dalman Eek säger också att Tro och Solidaritet skulle kunna testa någon ny form av ledning.
Typ dubbelt ledarskap?
– Kanske det. Varför inte pröva nya sätt i en organisation som kan vara lite snabbfotad?
Den tredje nominerade till posten är riksdagsledamoten Thomas Strand.
FÖRNYELSE. Tre personer har nominerats; Ulf Bjereld (professor i statskunskap), Cecilia Dalman Eek (region- och kommunpolitiker) och Thomas Strand (riksdagsledamot). På årsmötet i juni väljs ny förbundsordförande till Socialdemokrater för Tro och Solidaritet.