Nyheter
Så har de nått KD-toppen
Den ena har profilerat sig som en färgstark förnyare, och vuxit fram som profil via en kommunal plattform. Den andra har jobbat i det fördolda i maktens centrum, med uppgift att få igenom KD:s politik på riksnivå.Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed har kommit in i partiledarstriden från olika håll.

Hur långt ifrån varandra kan två kristdemokrater stå? Både Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed är tydliga med att de företräder en kristdemokratisk ideologi, och hittills har deras skillnader i sak mest handlat om nyanser.
Vänster och höger
Båda säger sig vilja förnya partiet, och när utomstående bedömare ska skilja dem åt är det många som landar i att Ebba Busch Thor står mer åt höger, medan Jakob Forssmed ska stå mer åt vänster.
När Göran Hägglund avgick, den 29 januari, så var Ebba Busch Thor den klart mest kända av de bägge kandidaterna och pekades direkt ut som en av favoritkandidaterna till ny partiledare. Hennes popularitet gick inte minst att utläsa av valresultatet.
Ebba Busch Thor fick 2 477 personkryss då hon ställde upp på kommunlistan i Uppsala, överlägset mest av alla KD-politiker lokalt.
Innan dess hade hon fått drygt 11 000 kryss i sin kandidatur till EU-parlamentet.
Klev fram efter valet
Jakob Forssmed fick något mer blygsamma 251 personkryss i sin kandidatur till riksdagen. Hans namn fanns med på två listor, Stockholm stad och Stockholm län, och han hamnade rätt långt ned i det kristdemokratiska personkryssgalleriet.
Först efter valet så har Jakob Forssmed trätt fram i en mer offentlig roll. Först då han utnämndes till ekonomisk-politisk talesperson, vilket gav honom en mer medial roll, inte minst i den stora budgetstriden som var på vippen att leda till regeringskris. Hans stjärna började sakta växa, och när han sent framträdde som kandidat till partiledarposten så var det som en huvudkandidat.
Ett litet parti
Hur man än vänder och vrider på statistiken så representerar de båda kandidaterna ett parti som inte lyckats nå de stora väljarskarorna. I riksdagsvalet fick Kristdemokraterna 4,6 procent av rösterna, och förutom att vara riksdagens minsta parti så tappade KD också sin plats i regeringssamarbetet.
Ett liknande scenario utspelade sig i Uppsalas kommunalpolitik, där Alliansen förlorade stort i valet, och gick från styre till opposition. Trots ett borgerligt ras lyckades KD försvara sitt tidigare valresultat, och med 5,6 procents väljarstöd kan Ebba Busch Thor föra fram att i Uppsala ligger KD snäppet över riksnivån, även om partiet är en minsting där också: Bara Feministiskt initiativ har färre mandat i kommunfullmäktige.