Nyheter
Skolverket: Förslaget ger större osäkerhet
Svenska kyrkan är liksom flera lärarförbund positiva till förslaget om nya regler för skolavslutningar i kyrkor. Men Skolverket och Skolinspektionen säger nej – och SKR har inte svarat.

Under hösten har ett förslag till ny skollag varit ute på remiss. En av punkterna; om – och hur – skolor ska få ha samlingar i kyrkor, har diskuterats flitigt de senaste åren. Och av remissvaren att döma verkar inte heller det nya förslaget råda bot på osäkerheten kring vad som faktiskt gäller. Vissa ger tummen upp, andra tummen ned.
Skolverket skriver till exempel att den ”föreslagna regleringen kommer att leda till större osäkerhet än dagens reglering”.
I centrum för hela diskussionen är formuleringen i lagförslaget om att det ska få förekomma ”enstaka konfessionella inslag som syftar till att överföra och utveckla traditioner som är en del av samhällets kulturarv”.
Skolinspektionen varnar i likhet med Skolverket för att förslaget kommer att väcka fler frågor än klargöranden.
”I det fortsatta lagstiftningsarbetet behöver en rad frågeställningar tydliggöras. Vad avses med enstaka? Vilket samhälle avses och vad menas med kulturarv? Om det ska anses accepterat med samlingar i kyrkan i anslutning till advent – hur förehåller det sig med samlingar i anslutning till exempelvis högtiderna eid al-fitr och chanukah?”
Svenska kyrkan positiv
Svenska kyrkans remissvar är däremot mer positivt. I brevet, som är undertecknat av ärkebiskop Antje Jackelén, slås det fast att skolan ska vara icke-konfessionell, men inte på ett sådant sätt att den ”försvårar elevernas möjlighet till mognad och utveckling”. Och där menar Svenska kyrkan att skolavslutningarna kan spela en viktig roll.
”Lagförslaget är positivt och leder vidare från den missvisande debatt om skillnaden mellan religion och tradition som ofta uppstår kring skolavslutningarna.”
Judiska centralrådet välkomnar också förslaget, men betonar samtidigt vikten av att elevernas deltagande ska vara frivilligt.
Inget svar från SKR
Två av remissinstanserna som inte har svarat är Sveriges muslimska råd och Sveriges kristna råd.
Karin Wiborn, generalsekreterare för SKR, beklagar att de inte hann lämna in något remissvar innan remisstiden gick ut. Men utifrån det utkast som arbetsgruppen har tagit fram konstaterar hon att lagförslaget har både för- och nackdelar.
– När man läser det kan det låta positivt, men är det säkert att formuleringarna faktiskt ger bättre plats för samlingar i kyrkorna? Dessutom finns det en viss oro för att man nu gör skillnad på barnen när man särar på dem i och med att samlingarna blir frivilliga.
Lagförslaget kom som en respons på det så kallade Adventsuppropet som Dagen initierade 2012. Syftet med uppropet var att få till en översyn av skollagen – och att det skulle tydliggöras att ”samlingar i kyrkan måste få utgå från den kristna tron”.
Efter tidsplanen
I början av 2013 tillsatte utbildningsdepartementet en utredning. Och strax innan jul föreslog regeringen att skollagen skulle ändras, ”så att det blir tydligt att elever får samlas i kyrkan vid skolavslutningar och andra högtider samt att psalmer får sjungas”.
Målsättningen var från början att lagförslaget skulle träda i kraft i slutet av 2014 – så har inte blivit fallet och nu ska utbildningsdepartementet analysera remissvaren.