Nyheter

Snålt kyrkostöd får kritik av troende i S

De troende socialdemokraterna instämmer i det mesta av den kritik mot regeringens budget som kommit från bland andra kyrkorna.Men Tro och solidaritets ordförande Peter Weiderud tror att en dialog mellan civilsamhället och regeringen ska korrigera felen.

Peter Weiderud.
Peter Weiderud.
Publisert Sist oppdatert

Peter Weiderud säger att den förra regeringen, framför allt statsministern, beskrevs kyrkorna och religionerna som ett sär­intresse, och man fick inte till samtal på högsta nivå.

– Men det är inget problem med den här regeringen. Stefan Löfven har fört samtal med de religiösa företrädarena som partiledare och det vill han fortsätta med i rollen som statsminister. Det finns ett bra samtalsklimat, säger han och upprepar det som Gustav Fridolin (MP) sagt tidigare till Dagen:

– Det som skett i en hastig budgetprocessen ska inte betraktas som skrivet i sten.

Peter Weiderud sitter också i Socialdemokraternas verkställande utskott. Som helhet får budgeten beröm av Tro och solidaritets ordförande, som recenserar den på förbundets blogg. Det är enligt honom en budget som minskar klyftorna, i stället för att öka dem. Och han ursäktar regeringen för att den haft ”begränsad tid, litet manöverutrymme och komplicerat parlamentariskt läge”.

– Vid varje regeringsskifte har vi haft den här typen av resonemang, att det går lite snabbt, säger han.

Handlar om miljarder

Men Tro och solidaritet är tydligt kritisk på flera punkter. Det gäller främst att det även i fortsättningen kommer att tas pengar från biståndsbudgeten för att bekosta flyktingmottagning. Något som många ideella organisationer reagerat mot.

– De andra sakerna är relativt lätta att korrigera, för det rör inte så stora pengar. Men här handlar det om flera miljarder och det är en större fråga, säger Peter Weiderud.

Men även förslaget att lägga ned Medelhavsinstituten i Rom, Aten och Istanbul är exempel på beslut som ”kommer att behöva korrigeras nästa år, för att undvika att barn far ut med badvattnet”, något som regeringen också är på väg att göra.

När det gäller avdragsrätten skulle han vilja att regeringen var lite mer pragmatisk. Här har förbundet länge drivit en annan linje än partiet.

Ingen kritik mot samfunden

Tro och solidaritet delar också kyrkornas kritik mot minskat samfundsstöd. På bloggen heter det bland annat: ”Samfundens arbete för utsatta, för integration, demokrati och mot rasism är mycket framgångsrikt och kostnadseffektivt. De cirka 30 miljoner vi talar om är för lite för att göra ordentliga avtryck i statliga nyprioriteringar, men att ta bort dem skapar stora hål för de mest behövande.”

Peter Weiderud menar att det i budgetförslaget inte finns någon kritik mot bidragsgivande myndigheten SST eller mot samfunden.

– Det är också viktigt för samfunden att man inte bara fokuserar på sina egna pengar utan att man har ett samhällsperspektiv.

Att det blivit så här, kan det handla om att Magdalena Andersson är en mycket stark finansminister, så som Anders Borg var tidigare?

– Hon är stark och regeringar behöver starka finansministrar för att hålla ordning på statsfinanser och för det övergripande ekonomiska förtroendet. Men fackministrarna måste stå i en dialog med henne.

Hur mycket får Tro och solidaritet vara med och påverka budgeten?

– Det är inte i första hand en fråga om att vi påverkar utan att sakargumenten måste få en chans, och de har de inte fått för att processen varit så snabb. När argumenten får föras fram i en diskussion blir det ett annat resultat, säger Peter Weiderud.

Powered by Labrador CMS