Nyheter
Stefan Löfven bjuder in samfundsledarna
Inför valet sa Stefan Löfven att han gärna ville ha en dialog med religiösa ledare om han blev vald. Nu är tiden för ett första möte inbokad.– Det bekräftar den roll religionen spelar i samhället, säger Olle Kristensson på Sveriges kristna råd.

Samtal mellan regeringen och religiösa ledare är en tradition som går tillbaka till Göran Perssons regeringstid på 1990-talet. Från början handlade det mest om samtal med Svenska kyrkan, för att sedan växa till övriga kristna trossamfund och andra religioner.
Men samtalen på statsministernivå bröts med Fredrik Reinfeldts (M) regeringsbildande 2006.
– Han kallade sådana som oss för särintressen, säger Olle Kristensson.
Inte bara kyrkor och andra samfund fick nobben av statsministern under alliansregeringen. Även andra ideella organisationer, näringslivets företrädare, med flera, möttes av samma besked: Reinfeldt talar hellre med gräsrötterna än topparna. De religiösa ledarna fick ”nöja sig” med samfundsminister Stefan Attefall (KD).
– Nu är det nya signaler. Vi tre som nu ska träffa statsministern mötte honom också i början av augusti, då på inbjudan av Socialdemokraterna, berättar Olle Kristensson.
Ingen spikad agenda
Mötet blir den 11 februari och förutom Olle Kristensson, SKR, deltar Lena Posner-Körösi, ordförande för Judiska Centralrådet, och Elvir Gigovic, ordförande för Sveriges muslimska råd. Det finns inte någon spikad agenda, i alla fall inte ännu.
– I höstas diskuterade vi rätt mycket hatbrott och jag skulle kunna tänka mig att den frågan kommer upp nu också.
Olle Kristensson tror att ett ämne kan bli religionens roll över huvud taget. Religionen, som kanske antingen kan vara en hjälp eller ett hinder i samhällsutvecklingen.
– Jag uppfattar att Stefan Löfven personligen är engagerad i den roll de religiösa samfunden kan ha i samhället.
Varför är det så viktigt med dialog mellan religioner och staten?
– Jag hävdar att Sverige är ett mer religiöst land än man i allmänhet tänker. Större delen av befolkningen är medlemmar i något av trossamfunden. Och regeringen kan inte bortse från det faktum att religionen fortsätter att spela en så central roll i många människors liv.
Ansvar för ett gott samhälle
Men han påpekar att de religiösa företrädarna också har ansvar för en god samhällsutveckling. Att man inte skärper motsättningarna, varken i samhället eller mellan trossamfunden.
Några konkreta önskemål eller någon kravlista på samtalen finns inte från SKR:s sida.
– Inte mer än att vi får bekräftat den roll vi spelar i samhället.
Vad statsminister Stefan Löfven vill få ut av mötet får också vara osagt i nuläget. Dagen har försökt nå honom för en kommentar inför mötet med de religiösa ledarna, men han har avböjt på grund av tidsbrist.
Inför valet tog vi dock upp frågan med honom i vår stora partiledarintervju, och frågade hur han tänkte göra om han blev valt till statsminister.
– En mycket stor del av mitt ledarskap går ut på dialog, sa Stefan Löfven då.
– Det är svårt att leda om man inte vet vad andra har för uppfattning. Så jag kommer i många avseende att eftersträva dialog och samtal. Hur alla möten kommer att se ut vet jag inte. Men jag vill gärna ha dialog med samfundsledarna.