Nyheter

Troende S-politiker kan få ministerposter

Det finns fler troende socialdemokrater i riksdagen än det finns kristdemokrater. Det är inte osannolikt att någon från Tro och solidaritets riksdagsgrupp blir minister i Stefan Löfvens regering.

Ibrahim Baylan och Carin Jämtin är båda med i Socialdemokrater för Tro och solidaritet. På fredag kan de vara ministrar i Stefan Löfvens nya regering.
Ibrahim Baylan och Carin Jämtin är båda med i Socialdemokrater för Tro och solidaritet. På fredag kan de vara ministrar i Stefan Löfvens nya regering.
Publisert Sist oppdatert

Dag efter dag presenteras nu uppgörelser mellan MP och S, som portionerar ut sin politik inför den stundade presentationen av en ny regering.

I går presenterades exempelvis en energiöverenskommelse, där MP fick ge vika för sitt krav om att fasa ut två kärnkrafts- reaktorer under den kommande mandatperioden.

Tidigare i veckan har ömsom MP, ömsom S fått ge vika i olika frågor, då de bägge partierna nu håller på att synka ihop sig efter valet.

Större än borgerliga partier

Socialdemokraterna är det stora maktbärande partiet, och bland de 113 riksdagsledamöterna så är cirka 20 av dem verksamma i den religiösa sidoorganisationen Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS), tidigare känt under namnet Broderskapsrörelsen.

– I riksdagen är vi större än flera borgerliga partier, säger Thomas Strand, gruppledare i riksdagen för STS-gruppen, och syftar då främst på KD och FP som har färre än 20 mandat i riksdagen.

Har ni som organisation något att göra med de pågående regeringsförhandlingarna?

– Nej, det sköts på partiledarnivå, och vi är inte inblandade där, säger Thomas Strand.

– Men vår ordförande Peter Weiderud sitter med i Verkställande utskottet, och han är mer insatt i det pågående arbetet.

Finns det någon från era led som kan tänkas bli minister?

– Det vill jag inte spekulera i, men man kan ju alltid hoppas. Det vore kul, säger Thomas Strand.

Exempelvis är Ibrahim Baylan en av de hetaste kandidaterna till att bli ny skolminister. Även partisekreteraren Carin Jämtin är medlem i Tro och solidaritets riksdagsgrupp, och ses som möjlig kandidat till en ministerpost.

Frågor om tro och religion

Thomas Strand poängterar att STS inte ska ses som någon intern socialdemokratisk opposition, de är socialdemokrater, men de jobbar med att lyfta fram frågor som rör tro och religion.

– Det vi som troende i riksdagsgruppen gör är att under allmänna motionstiden skriva motioner tillsammans. Förra hösten skrev vi ett 20-tal motioner, och innehållsmässigt har de sitt ursprung i vårt förbundsmöte och de motioner som väcks där. Sedan tar vi med dem in i riksdagen.

– Vi brukar också anordna seminarier i riksdagen, framförallt för den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Senast bjöd vi in islamologen Jan Hjärpe.

Besöka församlingar

Thomas Strand berättar att STS är med och ligger på för att socialdemokratiska partiledare ska besöka olika samfund, något som såväl Göran Persson som Mona Sahlin gjort under sin partiledartid, och även Stefan Löfven har tagit sig tid för möten med religiösa ledare. Thomas Strand poängterar att det här har varit en viktig socialdemokratisk tradition, till skillnad från moderatledaren Fredrik Reinfeldt som överlät de här frågorna till kristdemokraten Stefan Attefall.

STS var tidigare en kristen organisation, men numera öppen för troende av olika slag. Är det någon speciell religiös inriktning som dominierar bland era riksdagskandidater?

– Ja, de flesta är kristna, säger Thomas Strand.

Men han tillägger att de inte kontrollerar vilket trosamfund medlemmarna tillhör, utan STS är öppet för den som vill ansluta sig. Mångfaldsarbete har blivit en hörnsten, och enligt Thomas Strand så återspeglar det organisationens egen resa, från en kristen socialdemokratisk rörelse, till att inkludera människor med andra trosinriktningar.

KRISTNA MINISTRAR? Ibrahim Baylan och Carin Jämtin är båda med i Socialdemokrater för Tro och solidaritet. På fredag kan de vara ministrar i Stefan Löfvens nya regering.

Foto: JANERIK HENRIKSSON, tt

Powered by Labrador CMS