Nyheter

Trump och Clinton i sista duellen

I ljuset av sexanklagelserna mot Donald Trump och Clintonkampanjens läckta e-post möts USA:s två presidentkandidater för debatt natten mot torsdag.

###
Publisert Sist oppdatert

Drabbningen är den sista före valet i den smutsigaste valrörelsen i mannaminne.

För demokraten Clinton är debatten den kanske sista chansen att övertyga de många väljare som anser att hon är kall och opålitlig. Hon måste samtidigt framstå som presidentlik och dra nytta av den medvind hon haft de senaste veckorna – trots att hackad e-post från hennes kampanjordförande orsakat rubriker.

Republikanen Trump å sin sida är i desperat behov av att stoppa den utförslöpa han befinner sig i, något som blir allt svårare för varje kvinna som träder fram och vittnar om sexuella övergrepp. Affärsmannen nekar till anklagelserna och hävdar att han är utsatt för en konspiration och har bett om ursäkt för en inspelning med sexistiskt skrävlande.

"Ljummen" anhängare

– Trump har skapat enorm entusiasm bland väljarna, i synnerhet hos vita arbetare, men nu är frågan om han kan återhämta sig. Förortskvinnorna i Madison där jag bor var skakade efter inspelningen (med Trumps sexskryt), säger Scott Klug, advokat och tidigare republikansk kongressledamot från Wisconsin som besökte Stockholm i dagarna.

Klug kallar sig för en "ljummen" Trumpanhängare. I primärvalen stödde han först hemstatens guvernör Scott Walker och sedan Ohioguvernören John Kasich. Nu har han bestämt sig för den kontroversiella fastighetsmagnaten av skäl som partilojalitet, ekonomi och framtida tillsättningar av domare till Högsta domstolen.

– Jag kommer inte att dela ut klistermärken för Trump i mina kvarter ... Men jag stödjer inte Hillary, jag anser att hon har problem med sanningen, säger han bestämt.

Hög ribba

Demokraten Larry LaRocco, konsult och tidigare kongressledamot från Idaho som också är med på Stockholmsresan, är av en annan uppfattning. Liksom Klug var han kongressledamot under Bill Clintons tid i Vita huset och han har sett paret Clinton arbeta på nära håll.

– Hennes djupa sakkunskap har alltid imponerat, hon är en smart kvinna. Jag hoppas att folk ser hennes goda temperament och hur redo hon är för Vita huset, säger han.

TT: Hur ser du på att Hillary Clinton har svårt att skapa entusiasm bland till exempel unga och minoriteter?

– Det är en utmaning. Hon är inte lika varm som sin make och hon framstår ofta som stel, det har hon medgett. Men vi måste se bortom det. Ribban är hög för kvinnor i USA på den här nivån.

Pizza och öl

Debatten hålls på University of Nevada i Las Vegas under natten till torsdag och leds av nyhetskanalen Fox News ankare Chris Wallace. Duellen har delats in i sex 15-minutersavsnitt som ska handla om statsskulden, invandring, ekonomi, Högsta domstolen, problemområden utomlands samt hur väl kandidaterna skulle klara av jobbet i Vita huset.

Trots den skandalkantade valrörelsen, polariseringen och ilskan i USA säger sig Klug och LaRocco ha gott hopp om framtiden, vem som än flyttar in i Vita huset. De är ense om att president Barack Obama misslyckats med att samarbeta med kongressen och berättar längtansfullt om hur det var under Bill Clintons tid, då kongressledamöter var i Vita huset på tillställningar varje vecka och "Bill, pizza och ett sexpack öl" kunde lösa de svåraste politiska fnurror.

– Hillary Clinton har varit senator, hon vet hur man får till en "deal" med kongressen. Och Trump är affärsman, han gillar att förhandla, säger LaRocco.

– Det finns ett fönster på åtminstone 18 månader att få igenom de invandrings- och skattereformer som verkligen behövs. En ny president och en god ton för samarbetet med kongressen kommer att göra stor skillnad, instämmer Klug.

Powered by Labrador CMS