Nyheter

Utmaning ska få fler att läsa Bibeln

Hur ofta läser du Bibeln? Frågan kan framkalla både dåligt samvete och förlägenhet. Detta vill Svenska bibelsällskapet ändra på. Nu lanserar de projektet ”Anta utmaningen”.

###
Publisert Sist oppdatert

Läs Bibeln varje dag. Det är vad Svenska bibelsällskapet hoppas att många ska vilja göra under 2015 och därefter. Tillsammans med kristna profiler från olika samfund drar de nu igång projektet ”Anta utmaningen”.

– Vi vet alla att det är viktigt att läsa Bibeln, att det är något man gör som kristen, men just själva läsandet har vi tappat en del, säger Anders Blåberg, generalsekreterare för Svenska bibelsällskapet.

– Med utmaningen hoppas vi att fler ska bli dagliga bibelläsare. Volymen är inte det viktiga här utan att vi får in den regelbundna vanan.

Svart eller grön pist?

Läsprojektet innehåller olika nivåer, eller ”pister” som arbetsgruppen har kallat det under spånandet. Vill man läsa ut Bibeln på ett år väljer man den högsta nivån, den svarta pisten.

Är man däremot en ovan bibelläsare bör man kanske lägga sig på en något lägre nivå med kortare stycken varje dag, den motsvarande gröna pisten. Varje månad skickas det ut ett mejl och facebookmeddelande till alla som anmält sig med exempelvis råd inför fortsatt läsning.

Korta videohälsningar

Med på tåget har man ett gäng kristna profiler som alla antagit utmaningen att läsa Bibeln varje dag. De ska i sin tur spela in en kort videohälsning där de berättar om detta. Och fler bibelläsare, både kända och okända, hoppas man på.

– Jag har pratat lite kort med kulturminister Alice Bah Kuhnke och hon sa att hon gärna är med. Men vi behöver först boka ett möte där vi får förklara lite mer vad det går ut på, säger Anders Blåberg.

Förhoppningen är att det ska ge ett brett genomslag i kristenheten. Katolska kyrkans biskop Anders Arborelius är en av de som antagit utmaningen och i arbetsgruppen sitter Oas-rörelsens båda inspiratörer, Berit Simonsson och Hans Weichbrodt.

Flera bibelsatsningar nästa år

Bibelsällskapets satsning sammanfaller dessutom med flera andra liknande engagemang. EFS har utlyst ett bibelår för 2015, Svenska alliansmissionen har fokus på bön och bibelläsning under detta och kommande år och det ekumeniska initiativet ”Jesus till barnen” satsar stort på att göra Bibeln begriplig för skolbarn.

Varför är det så viktigt att läsa Bibeln varje dag? Räcker det inte med då och då?

– Det är svårt att göra något regelbundet om det inte är en daglig vana. Det finns en mänsklig spärr där. Ibland försvarar man sitt sporadiska bibelläsande med att tron inte ska bli lagisk. Men bland annat Paulus ger oss tuffa utmaningar, det glömmer vi ibland. Det är ingen motvikt till nåden utan ett sätt att bevara den. Att ära Gud handlar också om att ta vara på hans ord.

”Vad gör en kristen?”

Anders Blåberg påpekar också att uttolkning av bibelordet inte ligger på Svenska bibelsällskapets bord, för dem handlar det om att få folk att faktiskt läsa.

– Vad gör en kristen? Jo, läser Bibeln, det är svårt att säga emot. Där finns en enhet bland kyrkorna. Vi hoppas att detta kan bryta den förlägenhet som ofta finns kring frågan hur ofta man läser Bibeln. Vi tror att det blir ett bra samtalsämne.

Powered by Labrador CMS