Nyheter

Vill kartlägga kristnas situation på boenden

Om organisationen lyckas mobilisera frivilliga inom kyrkorna, skulle en kartläggning av läget för kristna på Sveriges asylboenden kunna påbörjas efter sommaren. Metod och underlag finns redan från en liknande studie i Tyskland.

###
Publisert Sist oppdatert

– Vi ser det som att vi arbetar med förföljda kristna i länder där de är förföljda. Nu har många kristna och även förföljelsen mot dem kommit hit med flyktingströmmen, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors i Sverige.

– När vi ser samma förtryck och utsatthet även i Sverige, ser vi det som så att det på sätt och vis är kyrkans uppgift att ta sig an även de här kristna i Sverige. Medan vi kan bistå med vår expertis och med ett upplägg för arbetet.

Tysk undersökning

Upplägget skulle hämtas från den kartläggning som under våren gjordes på flyktingförläggningar och i andra boenden av Open Doors i Tyskland, och som Dagen skrev om då den publicerades i maj. Den rapporten byggde på svar från 231 asylsökande. De flesta av dessa, hela 86 procent, angav att de konverterat till kristendomen från islam.

De flesta flyktingarna, 88 procent, angav att de upplevt reli­giöst motiverad förföljelse av andra flyktingar, medan nästan hälften, 49 procent, helt eller dessutom upplevt sig förföljda och trakasserade av personalen på boendena.

– Det som slog mig i rapporten var just detta att personalen i många fall var en del av problemet, säger Peter Paulsson.

– Sedan ser man ju ett mönster av att de kristna som uttalat sig i rapporten förfördelas på olika sätt i vardagen, till exempel så att de placeras sist i matkön eller att maten inte räcker till.

I rapporten uppger 37 procent att de har blivit skadade fysiskt. 42 procent har utsatts för förolämpningar och 31 procent uppger att de har tagit emot dödshot mot sig själva eller sina familjer.

I Sverige finns det olika berättelser från kristna asylsökande som upplevt religiöst motiverade trakasserier, hotelser och våld, och enligt Peter Paulsson vore det angeläget att försöka få en mer heltäckande bild av problemens omfattning.

– Det är en stor mobilisering att få människor att ge sig ut och ta in material på det här sättet. Men vi har ett upplägg, vi har frågeformulär på farsi, arabiska och engelska, vi har en databas som vi skulle kunna använda, säger Peter Paulsson.

– Dessutom vet vi att det finns väldigt många ideella i församlingar och kyrkor som är engagerade och har kontakt med asylsökande. Det gäller bara att få tag på dem, och att få dem att använda sig av formulären.

Förväntad rapport till hösten

Tanken hade först varit att påbörja arbetet med en kartläggning före sommaren, säger Peter Paulsson.

– Men tiden var för knapp och nu väntar vi till efter semestrarna för att se om detta är något vi kan ro i land. Om vi gick igång med det skulle vi nog kunna presentera en rapport i slutet av hösten.

Riksdagsledamot Désirée Pethrus (KD), som under hösten och våren lyft frågan om våld och trakasserier mot bland annat kristna på asylboendena flera gånger i riksdagen, säger att hon skulle välkomna en kartläggning av problemets omfattning.

– Jag tror det skulle finnas ett värde i att få bättre kunskap om hur omfattande det här är och att få veta mer om vad det är konkret som människor upplever, säger hon.

Powered by Labrador CMS