Livsstil

Kul på jobbet ger mer lust hemma

Arbetet upptar en stor del av våra liv, och påverkar även våra relationer. Därför måste vi fråga hur vår partner har det på jobbet, säger parterapeut och sexolog Hanna Möllås.

###
Publisert Sist oppdatert

Jobbet är jobbet och hemma är hemma. Eller? Hanna Möllås, parterapeut och sexolog möter ibland par som inte alls förstår varandra. När den ene vill prata om känslor, börjar den andre prata problem och grubblerier som rör jobb och karriär.

– Då blir den som vill prata känslor besviken eftersom man inte förstår vad den andres jobb har med dem att göra. Men om man inte mår bra på sitt jobb eller alls är nöjd i sin karriär, så mår man sällan helt bra hemma heller faktiskt.

Att inte trivs på jobbet, att ständigt befinna sig i en ohälsosamt stressad arbetssituation eller hela tiden gå runt med en känsla av att man inte duger i sin yrkesroll leder ofta till att man får dåligt självförtroende. De känslorna tar man med sig hem och in i sitt förhållande.

– Det dåliga självförtroendet leder ofta till minskad sexlust, så på det sättet påverkar jobbet våra relationer väldigt påtagligt, menar Hanna Möllås.

Ofta är det i början av en relation självklart att man är intresserad av och frågar om allt som rör partnern. Men sedan, när många kommer in i stressiga vardagsrutiner med barn, hus och hem, verkar det som om det är lätt att tro att det bara är sådant som man som par ska prata om.

– Jag blir faktiskt beklämd när jag hör någon säga att jag är så trött på att min partner tjatar om sitt jobb.

– En stor del av våra liv passerar på jobbet. Där vill vi göra vårt bästa och vi är engagerade i relationer och utveckling. Då måste man få dela det med sin partner.

En del av de par som kommer till Hanna för rådgivning är i 40-årsåldern. Det är en ålder när många har hunnit bilda familj och delvis gjort en karriär. Man har uppnått mycket av det man tänkt och känner sig lite vilse. Man frågar sig "var det inte mer?" Känslor av meningslöshet kan infinna sig.

– En 40 årskris kan utlösa att man tror att det är fel på allt. Både jobbet, partnern och Gud. Så försöker man prata med sin man eller hustru om det här, men partnern har svårt att ta det.

Hanna Möllås menar att även om det är jobbigt att höra att ens partner tycker att livet känns meningslöst ska man komma ihåg att det inte alls behöver betyda att det är fel på äktenskapet. Man måste våga låta de här känslorna komma upp till ytan. Och i stället för att bli rädd för ens partnerns känslor kan man hjälpa den andre att använda dem som en drivkraft till att göra något nytt i livet.

– Det kan räcka med att hitta en ny utmaning på jobbet. Eller hitta en ny uppgift att ta sig an i kyrkan.

I de här perioderna kan par ha stor nytta av en tro på Gud.

– Jag tänker att den kristna tron är svaret på så mycket av vår meningslöshet. Det finns en vila i att någon annan har tänkt ut en mening för mig. Att få dela det i bön och samtal med sin partner är en nyckel till att fördjupa relationen.

En annan situation som kan ställa till det i relationen är när den ena partnern är mer framgångsrik än den andre.

– Tyvärr har jag märkt att detta triggar en tävlingsinstinkten hos vissa. Det är som att man glömmer att parrelationer handlar om att vara ett tillsammans.

I sådana lägen måste den som känner sig underlägsen och avundsjuk jobba tillbaka känslan av att man vill sin partner väl. Den som är framgångsrik behöver vara extra noga med att visa att partnern fortfarande har första prioritet.

Samtidigt, menar Hanna Möllås, ska man komma ihåg att jobbet inte bara behöver leda till problem i en relation. När man trivs på sitt jobb och när det går bra kan det faktiskt leda till mer passion.

– Känner man sig glad och stark på sitt jobb får man ju ökat självförtroende. Att ha självförtroende kan både göra dig mer attraktiv för din partner, men också leda till att du känner mer lust.

Powered by Labrador CMS