Spel
Dagen testar partyspel 2018
Glada laxar, kattninjor och skräniga interaktiva spelledare är några av ingredienserna i årets testade partyspel.
Glad som en lax i fartfyllt partyspel

- Happy Salmon!
- (Enigma)
- Betyg: 5
- Ålder: Från 6 år
- Antal spelare: 3–6
- Speltid: 2 minuter
Spelidé: I "Happy Salmon" får varje spelare en identisk kortlek med ett antal enkla instruktioner, till exempel att göra en high five eller byta plats med en annan spelare. Alla vänder upp översta kortet i sin lek och försöker hitta någon annan som har ett likadant kort genom att högljutt säga kortets titel. När du hittat någon och följt utmaningen får du kasta ditt kort. Den som får slut på kort först vinner. I videon ovan kan du se hur snabbt ett parti går.
Så tyckte vi: En av testet stora överraskningar. I all sin enkelhet är "Happy Salmon" förvånande roligt, och vi spelade flera gånger på raken tills alla var för andfådda för att fortsätta. Perfekt som mellanspel eller medan du väntar på att fler personer ska ansluta, men tänk på att bara spela det där du har hyfsat gott om plats och där det inte finns någon som störs av höga ljud.
Jakob Ihfongård
Charader för både vuxna och barn

Spela mera: Charader
(Nicotext)
Betyg: 4
Ålder: Från 3 år
Antal spelare: Minst 2 spelare
Speltid: 20 minuter
Spelidé:
Kort med både bild och ord på ena sidan där barn kan läsa och se vilket ord som ska beskrivas. På andra sidan kortet finns lite svårare ord och meningar för den vuxne att ta sig an. Det handlar alltså om klassiska charader men i en mängd olika varianter beroende på vilken grupp man spelar med. De yngre deltagarna kan titta på bilden och låta de andra gissa vad som visas. De äldre deltagarna kan i sin tur låta varandra gissa på ordspråk, karaktärer och kortare meningar.
Så tyckte vi:
För femåringen passade det perfekt med bilder att titta på som hon sedan visade med gester. Treåringen upplevde vi var lite för ung än för att riktigt förstå att man inte pratar i charader, men det går ju att ändra reglerna lite. Charader tillsammans med vuxna lockar inte sällan till skratt, dessutom får man chans att röra på sig mellan middag och efterrätt. Toppen med ett enkelt spel som lätt kan ålderskombineras alltså.
Josefin Lilja
Tassa iväg med segern som en ninja

Cobra Paw
(Peliko)
Betyg: 4
Ålder: Från 6 år
Antal spelare: 2–6
Speltid: 5–15 min
Spelidé: Slå två tärningar – sen försöker alla spelare nappa åt sig "stenen" vars mönster matchar tärningarna. Den spelare som först snappat den matchande "stenen" står näst i tur att slå tärningarna. Första kämpe att få tag i sex "stenar" vinner striden. Men var uppmärksam eftersom "stenar" som du har tagit kan stjälas av snabbare ninjas under spelets gång.
Så tyckte vi: Det här spelet var superenkelt att lära sig, och det även fanns en smidig treminutersfilm på Youtube om hur man spelar. Spelet var inte särskilt innovativt, men barnen (fem, åtta och tio) hade verkligen kul och ville spela fler gånger. Femåringen hade lite svårt att hänga med sitt syskon, och det skulle ha fungerat bättre om han spelade med andra i sin ålder. Förpackningen och komponenterna var av hög kvalitet och instruktionerna mycket tydliga. Variationer i spelet finns för dem som är riktiga ninjamästare!
Mike Forsman
Sångtävling som livar upp festen

Sing sing
(Ninja print)
Betyg: 4
Ålder: Från 10 år
Antal spelare: 2–20
Speltid: 30 minuter
Spelidé: Enkla regler där man i två lag använder spelkort att sjunga ifrån. Korten är uppdelade i en övre och en undre del. Ett lag ska sjunga en strof ur låten på kortet, sedan ska det andra laget ta över och sjunga fortsättningen. Klarar man det får man kortet. Först till tio kort vinner.
Så tyckte vi: Här är det enkelheten som blir rolig. Reglerna är dessutom utformade så att man uppmuntras till att hitta på egna varianter. Tycker man om att sjunga, har en fest som behöver bli lite uppsluppen eller om man bara vill lära sig nya låtar så är detta ett spel att rekommendera. Betoningen ligger på nyare tongångar så även tonåringar kan med fördel vara med.
David Wingren
Svara så rätt som möjligt

0-100
(MIG)
Betyg: 4
Ålder: Från 14 år
Antal spelare: 2–6
Speltid: 15 minuter
Spelidé: "Lillkyrkan i Koberg är Sveriges minsta kyrka. Hur många kvadratmeter?" Så lyder en av alla frågorna i spelet, och svaret ligger alltid mellan 0 och 100. Den som kommer närmast svaret vinner. Och svaret på just den här frågan är 2.
Så tyckte vi: Enkelt, roligt, okomplicerat. I det här frågespelet gäller det inte att svara rätt, utan att svara så rätt som möjligt. Går att slänga fram som en rolig grej vid så väl långdragna helgfrukostar som vid finbesök då släkt och vänner ska mäta sina kunskaper.
Jacob Zetterman
Vad skulle du göra för en miljon?

Inte för en miljon
(Tactic)
Betyg: 4
Ålder: Från 15 år
Antal spelare: 3–6
Speltid: 20 minuter
Spelidé: Spelet kommer med en bunt med sedlar och en korthög med olika knasiga, obehagliga eller tokiga situationer/uppdrag. Alla spelare har sex kort var på olika summor från 0 kr till "Inte ens för en miljon". En person tar översta kortet i korthögen och läser en situation/uppdrag. Alla gissar sedan för vilken summa minst som hen kan tänka sig att göra det som står. De som gissat rätt får ta en sedel, och så går man laget runt tills någon samlat ihop en miljon.
Så tyckte vi: Roligt umgängesspel snarare än tävlingsspel. Lätt och snabbt att komma in i och inbjuder till både skratt och livliga diskussioner utifrån vad man kan tänka sig att göra eller inte göra för pengar. Har dock förmodligen begränsad livslängd.
Lotta Fahlén
Reagera snabbt eller bli stämplad

D’lerium
(Enigma)
Betyg: 3
Ålder: Från 6 år
Antal spelare: 2–8
Speltid: 10 minuter
Spelidé: Spelet består av sex tärningar som har olika gester på sidorna. Slå tärningarna tills två av dem visar samma gest, då ska alla utföra den gesten. Spelaren som är långsammast blir stämplad.
Så tyckte vi: Vi var sex spelare och det gick bra, spelet flöt på och alla hade roligt. Tärningar är fina och stämpeln håller en god kvalitet. Det här är ett familjespel som alla kan delta i, även om man är under sex år kan man sitta med och göra gesterna. Det finns ingen poängräkning och vår treåring tyckte mest om att bli stämplad. Vi hade kul i tio minuter – sen ville vi spela annat.
Patrik Almqvist
Roligt att sjunga - men inte helt genomtänkt

Musik i kubik
(Användbart litet företag)
Betyg: 3
Ålder: Från 15 år
Antal spelare: 4–8
Speltid: 30 minuter
Spelidé: Spelarna är uppdelade i lag och ska klara av tre olika typer av uppgifter för att ta sig fram på en avlång spelplan. I två av dem slås tärningar med olika figurer på, vilka man sen snabbt ska associera sånger till. Den tredje är ren musikfrågesport. Först i mål vinner.
Så tyckte vi: Ett i grunden roligt spel, inte minst om man tycker om musik och att sjunga. Förutsättningarna finns för att det passar mycket bra i större sällskap. Problemet är bara att flera regler inte känns helt genomtänkta. Det gick väldigt snabbt att gå runt banan och det var egentligen på de allra sista uppgifterna som hela spelet avgjordes. Om man dessutom kommit på en sång fanns det inget som hindrade att andra lag valde exakt samma sång senare, vilket minskar utmaningen. Och man behöver definitivt inte vara över 15 år för att vara med.
David Wingren
Interaktiv spelledare blir för skränig

Name it!
(Peliko)
Betyg: 2
Ålder: Från 8 år eller från 15 år
Antal spelare: 2–5
Speltid: 15 minuter
Spelidé: Ljudbaserat frågespel där den interaktiva spelledaren sköter allt: förklarar reglerna, läser upp frågorna, räknar poängen och meddelar vem som vunnit. Den av spelarna som först trycker på sin knapp och svarar rätt på frågan får poäng. Vid fel svar får motståndarna poäng. Först till 20 poäng vinner. Det finns över 400 olika ljudfrågor i 25 olika kategorier och spelet har två svårighetgrader att välja mellan.
Så tyckte vi: Kul spelidé! Men den skräniga rösten, de repetitiva uppmaningarna rösten ger och den icke justerbara ljudvolymen sänkte intrycket rejält. Frågorna var roliga och på blandad nivå, men 400 frågor är inte så många om man spelar flera gånger. Spelet kan fungera som en partyhöjare, men man tröttnar dessvärre snabbt.
Malina Abrahamsson
Pricka rätt med magnetiska dosor

Dosa
(Tactic)
Betyg: 2
Ålder: Från 9 år
Antal spelare: 1+
Speltid: 15 minuter
Spelidé: Poängplattor placeras på ett bord, spelarna turas om att kasta dosorna och samla så många poäng som möjligt. Extrapoäng om du får till en "magdrop", där dosan landar platt utan att glida.
Så tyckte vi: Kul med ett rörelsespel och fungerar i alla åldrar, men tror att det går mest hem hos tävlingsinriktade yngre spelare. Snabbspelat. Håller inte i längden, man spelar några gånger och sen är det gjort.
Tina Ahlqvist
Minnesspel som går att spela själv eller flera

Amnesia
(Peliko)
Betyg: 2
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: Från 1 och uppåt
Speltid: 20 minuter
Spelidé: Spelet går ut på att komma ihåg hur en stor kub ska flyttas på spelplanen i enlighet med instruktionerna på brickor som vänds med baksidan upp sedan spelarna betraktat dem. Man kan spela ensam, i samarbete med varandra eller mot varandra. Det finns olika svårighetsnivåer.
Så tyckte vi: Inte helt lättbegripliga regler som vi inte är säkra på att vi fullt ut förstod trots tappra försök. Pluspoäng för trevlig utformning av spelplan, brickor och kub. Men inget som lockade oss (två vuxna) till omspel.
Elisabeth Sandlund