Kultur

Att få svar på sina livsfrågor

Aposteln Petrus, livspussel och Alphakurs. Allt ryms i en nyskriven musikal som snart har premiär i Stenungsund. Det är kompositörerna Stina Jirdell och Cathrine Berntsson som vill få dagens människor att ta sig an de eviga frågorna.

Den nyskrivna musikalen ”Livsvilja” kan ses i Stenungsund i helgen. För text och musik står två idérika kvinnor.
Den nyskrivna musikalen ”Livsvilja” kan ses i Stenungsund i helgen. För text och musik står två idérika kvinnor.
Publisert Sist oppdatert
STENUNGSUND. Skolsalen i Nösnäsgymnasiet är omgjord till provisorisk sminkloge. Vid en bänk sitter Stina Jirdell och Cathrine Berntsson och ser till att snabbt få i sig lite lunch efter förmiddagens övning.
Ett och ett halvt års repetitioner med musikalen Livsvilja ska snart kulminera i premiären den femte september, och både Stina och Cathrine är smått utmattade.
- Det är en nåd att uppleva alla som ställer upp i det sista. För det är så mycket vi borde planerat mer tidigare: sminkning, ljud, ljus, rekvisita och kläderna, säger Cathrine.
- Vi har tänkt på vissa saker, men inte insett hur stort detta faktiskt är, förklarar Stina.
Det är Cathrine och Stina som tillsammans har skrivit all text och musik till musikalen. De båda är arbetskamrater på Tjörns kulturskola, och det var Cathrine som tog kontakt med Stina eftersom hon drömde om att uppföra en musikal.
- Jag har skrivit en del låtar förut och jobbat mycket med kör, men tänkt det skulle vara roligt att skriva en musikal. Men sånt gör man inte själv, säger Cathrine.

När de började arbeta tillsammans insåg de efter en tid att berättelsen skulle baseras på lärjungen Petrus. De ville dock att historien också skulle ha en tydlig koppling till nutiden, så berättelsen utvecklas på flera tidsplan.
I aulan har man precis gjort en snabb genomgång av musikalen. Det är en stor uppsättning med en mäktig kör, med band, skådespelare och dansare.
Tusen och ett beslut måste fattas för att berättelsen ska flyta från den första scenen till den sista. Ibland hackar det under övningen, men stämningen är inte spänd. Det är nära till skratt-et, och man finner utvägar på det mesta.

Musikalen skildrar den stressade moderna kvinnan Petra som försöker få livets alla delar att gå ihop, och hennes resa mot en kristen tro vävs in i Petrus vandring med Jesus. Berättelsen vill visa hur man kan ta sökandet på allvar, bland annat genom att gå en Alphakurs.
- Om evigheten är lagd i människans hjärta så bär vi på en gudslängtan sedan födseln. Ibland kommer den längtan till uttryck: jag är övertygad om att alla människor någon gång knäpper sina händer och ber. Men sedan handlar det också om vilka val man gör, om man tar den längtan på allvar, förklarar Cathrine.
Tanken är att musikalen ska beröra människor, både de som ser föreställningen och de som deltar i arbetet med den. De flesta som står på scenen tillhör kören Concor, som har sin bas i EFS-föreningen på Klädesholmen, men körmedlemmarna kommer från många olika sammanhang.
- Kören består av en palett människor som kommit olika långt i sin tro. Och då har musikalresan varit ett sätt att fördjupa den tron. Det var dit vi ville nå, säger Cathrine.
Därför känner de redan att arbetet med musikalen varit meningsfullt, oavsett hur den tas emot av publiken. Det har också gett dem inspirationen när uppgiften känts övermäktigt.
- Utan Gud hade det inte blivit till något överhuvudtaget, säger Stina.
Under arbetets gång har de fört dagbok, och då också antecknat när de upplevt bönesvar. De tycker att de fått hjälp med lösningar när de gått in i väggen.
- Det har varit goda insparkar från vår Herre. Och är Han så dum att Han använder två knasiga kvinnor så får han stå sitt kast och hjälpa till, säger Cathrine och skrattar.

Det är inte bara Cathrine och Stina som kämpat för att föra projektet i land. Huvudrollsinnehavarna Victoria Broström, som är Petra, och Bo Erlandsson, som är Petrus, har lagt ner mycket tid för att lära sig repliker och sånger. Ändå beklagar de sig inte.
- Jag har inte varit med i något sånt här tidigare, och knappt sjungit solo, så det här är en lyx. Det känns väldigt utvecklande, säger Bo.
Victoria är också väldigt glad över att få vara med.
- När man är på övningarna är det här och nu som gäller. Jag blir inte ens hungrig, säger Victoria.
Projektet har fört samman människor med olika bakgrund.
- Vi som övat drama har skrattat och gråtit tillsammans. Och jag har bott på Tjörn i tolv år, men det här året har jag fått otroligt många nya vänner, säger Victoria.
- Saker som kunnat göra allt sämre, har vänts och i stället blivit till att vi kommit varandra närmare. Det har gett mig mest, vi har kommit varandra så nära, säger Bo.

Efter lunchen fortsätter övningen i den nästan helt tomma aulan. Men förhoppningen är att det här ska vara fullsatt under premiären.
- Vi spelar gärna musikalen för våra syskon i kyrkorna, men det var inte för dem vi skrev den i första hand. Vi har gjort allt för att nå bredare, och vi hoppas att de som kommer hit ska börja ställa frågor, säger Cathrine.

Spelschema: Musikalen Livsvilja
5-6 september: Stenungsund, Nösnäsgymnasiet
19 september: Älvängen, Smyrnakyrkan
3 oktober: Varberg, PS-aulan
Powered by Labrador CMS