Kultur

Existentiellt drama om det eviga sökandet

Orionteatern firar 30-årsjubileum med en egenartad musikteater om att våga öppna sig för det okända. ”Hjälp sökes” börjar som en talpjäs och slutar som en opera. På scenen agerar skådespelare tillsammans med djur – en häst, en get, minigrisar, kor, gäss, höns och hundar.

Magnus Roosmann som Engelbrekt, Johan Ulveson som Axel och Sofia Pekkari som Hillevi i föreställningen 'Hjälp sökes'.
Magnus Roosmann som Engelbrekt, Johan Ulveson som Axel och Sofia Pekkari som Hillevi i föreställningen "Hjälp sökes".
Publisert Sist oppdatert

Det doftar fränt av lagård och förväntan fyller den vackra teaterlokalen på Södermalm i Stockholm där Orionteatern huserar. Ett stort pressuppbåd har samlats för att få ett smakprov av "Hjälp sökes".

Nedför trappan kommer teaterchefen, tillika regissör, Lars Rudolfsson med ett ansikte som är idel leende. Så har han också samlat ett drömlag för produktionen.

Benny Andersson har gjort musiken, Björn Ulvaeus har skrivit sångtexterna och Kristina Lugn står för manus. Publiktrycket är inte oväntat stort, många föreställningar är fullbokade.

Fröet till "Hjälp sökes" var en smått galen idé Lars Rudolfsson fick om människor och djur i samspel och det djuriska i människan. Det har grott till ett existentiellt och poetiskt drama med musiken som helande kraft och över allt strilar en underfundig humor.

– Att utgå från ingenting och ta aktiv del i hur handlingen växer fram och fördjupas har varit stimulerande, säger han.

Lars Rudolfsson var från början klar över att han ville ha Benny med i arbetet.

– Att Kristina Lugn skulle skriva texten var hans förslag – de har tidigare jobbat tillsammans – och det var en klockren träff. När manusarbetet tog alltmer tid ringde jag Björn.

Benny Anderssonberättar att när idén presenterades för honom var det bara ett synopsis på ett halvt A4-ark.

– Jag litade dock obetingat på att det här kommer att bli bra, säger han. Jag har sett alla fantastiska föreställningar Lars gjort här på teatern och vi samarbetade ju i ”Kristina från Duvemåla” och ”Chess”.

Någon uttagning inför rollerna i ”Hjälp sökes” har man inte haft.

– Vi visste på förhand vilka skådespelare vi ville ha och alla sjunger utmärkt, säger Benny Andersson.

Han trivs utmärkt med att arbeta på Orionteatern och tycker det är skönt att som omväxling jobba i ett litet format.

– Det är lätt att ändra på saker och samtala med alla som är med i uppsättningen. På en stor musikteater är det jämförelsevis som att vända en oceanångare.

Björn Ulvaeus instämmer och säger att den främsta anledningen till att han tackade ja till projektet var det existentiella temat.

– Berättelsen har drag av Sartre, människor förvandlas. Stilen kan bäst beskrivas som apart. Skådespelare och djur interagerar, det finns stänk av magi och showinslag. Jag föreställer mig att pjäsens kvinnor är frälsare som vandrar från gård till gård och ger människor en ny syn på framtiden.

Han tycker det har varit lustfyllt att ta spjärn mot Kristina Lugns kluriga och ekvilibristiska dialoger.

– För att förstå textens fulla potential krävs ett intensivt lyssnande. Att dialogerna är så vilda gav mig stor frihet. Kristina har berättat vad hon vill att sångerna skulle uttrycka, men inte mer än så.

En viktig roll i "Hjälp sökes" har förvisso Suzanne Berdino som tidigare varit medskapande i de säregna hästföreställningarna på Orionteatern och vid Rudolfssons magiska uppsättning av "Trollflöjten" på danska Hedelandsoperan. Hon äger och tränar alla djuren och har fungerat som medregissör.

– Visst har det hänt att djuren vägrat utföra vissa uppgifter, men det kan även skådespelare göra. Det går inte att tvinga djur eller människor till saker, skulle man försöka blir det inte bra, säger Lars Rudolfsson.

De tre modiga skådespelarna har fått lära sig att agera tätt ihop med kraftfulla djur. Orkestern uppe på balkongen består bara av fem man, men känns betydligt större och djuren – en flock av individer – bor med Suzanne i teaterns lokaler som numer är försedda med ett stall.

Den expressiva scenbilden mot teaterns råa cementvägg visar en lantgård i förfall. Här lever två medelålders bröder, den litteräre och romantiske Axel spelad av Johan Ulveson och den mer prosaiske Engelbrekt spelad av Magnus Roosmann. De kämpar alltmer desperat för att sköta den föräldragård de ärvt och för att hålla sams. Till slut bestämmer de sig för att annonsera efter hjälp. De fantiserar om en hemhjälp, en modersgestalt måhända, som ska lösa alla deras problem.

– Hjälp får de också, men av högst oväntat slag och det gör att hela deras tillvaro förändras. De blir förlösta, säger Lars Rudolfsson.

In i deras liv träder som en ljusgestalt Kvinnan – i skepnad av den unga Hillevi, spelad av Sofia Pekkari, hennes förstummade mor som är expert på kommunikation (Suzanne Berdino) och geten Kalleman som de påstår är deras chef!

– Med dem kommer musiken in i brödernas liv. Jag har skrivit åtta sånger och lite bakgrundsmusik, säger Benny Andersson. Musiken följer pjäsens temperament och skildrar gestalterna utifrån vad de går igenom.

– Det ären spännvidd från visa till rysk marschmusik, lite poppiga toner finns det väl också, fortsätter han och tillägger:

– Att beskriva musik i ord är jättesvårt. Folk får komma hit och lyssna i stället.

Hillevis kristallklingande entrésång ”Bortom sol och måne” som beskriver människans eviga sökande efter livets gåta lär bli älskad av många.

– Sofia Pekkari framför den på ett underbart sätt, säger Benny.

Så är det dags för den majestätiska arbetshästen Douglas entré till musikstycket med det passande namnet ”Horse”. Under ledning av sin tränare Suzanne gör han exakt det han ska och får en morot som belöning.

– Jag har lagt in lite mellanrum i musiken för djurens skull, säger Benny Andersson. Visst har det hänt att de flippat ut och Douglas stördes av höga trumslag i orkestern så dem har vi dämpat.

Som sista godbit bevittnar vi brödernas ilska över hur annorlunda allt har blivit sedan de märkliga kvinnorna kom. "De måste bort!" hetsar de varandra likt i en krigsdans. Samtidigt dras Axel till musiken som de medförde. "Jag tycker om den. Den är så vacker", säger han och cirklar runt som i trance.

"Hjälp sökes." Orionteatern har försetts med ett stall där djuren bor mellan föreställningarna. Här utspelar sig en historia om två medelålders bönder som är bröder och som brottas i sin övergivenhet förgäves med såväl de existentiella frågorna som hushållsarbetet. Efter att ha larmat lokalpressen utlovas de hjälp av en mor, hennes dotter – och en get.

Powered by Labrador CMS