Nyheter
Åtal väcks mot syrisk-ortodox ledare
I morgon väcks åtal mot 17 personer, däribland en tidigare högt uppsatt ledare inom syrisk-ortodoxa kyrkan i Hallunda, som misstänks för grov ekonomisk brottslighet. - Det är bra om frågetecknen rättas ut så snabbt som möjligt så att vi kan gå vidare, säger Yusuf Aydin till Dagen.

Enligt åklagare Ewa Wintzell har fastigheten, som ägs av kyrkan i södra Stockholm, sedan 2012 varit centrum för "en systematisk, planlagd brottslighet av särskilt farlig art". I morgon väntas hon väcka åtal mot 17 personer med koppling till kyrkan och andra föreningar som också håller till i lokalen. Rubriceringarna lyder grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och urkundsförfalskning.
- De misstänkta har vilselett Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan och därefter har cirka sex miljoner kronor i olika arbetsmarknadsstöd betalats ut, säger Ewa Wintzell till Dagens Nyheter.
De aktuella stöden handlar om lönebidrag, nystartsjobb och aktivitetsstöd inom ramen för Fas 3.
Den misstänkte 65-årige huvudmannen var tidigare ordförande för församlingen i Hallunda. Åklagaren menar att han tack vare sin position där, samt i en syrisk-ortodox vuxenförening och i en sång- och musikförening, har förmått myndigheterna att betala ut felaktiga bidrag till dessa föreningar.
Däremot finns det inte några misstankar om att församlingen som kollektiv skulle ha gynnats av bedrägerierna.
Yusuf Aydin, som sitter med i styrelsen för församlingen, beskriver att han blev chockad när han för åtta månader sedan fick reda på att deras dåvarande ordförande var brottsmisstänkt.
- Sedan började vi naturligtvis fundera på hur vi skulle agera för att minimera skadan i församlingen.
Vad har ni gjort?
- Vi har haft informationsmöten och även ett extra årsmöte för att byta ut styrelsen. Vi har också försökt att reda ut eventuella brister i våra interna rutiner.
Hur har ni påverkats av misstankarna och skriverierna?
- Givetvis har det tagit fokus mycket fokus från våra verksamheter och allt gott som görs. Vi har tvingats lägga energi och engagemang på något som är oönskat, i stället för vår kärnverksamhet. Specifikt är det en församling som berörs, men generellt sett kan alla syrisk-ortodoxa kyrkor i Sverige, ett 50-tal, få en negativ bild på grund av hur medierna har rapporterat. På det sättet är det inte bra för syrisk-ortodoxa kyrkan i stort.
Det var i början av februari som polisen gjorde en större insats i Södertälje och Norsborg. Flera personer togs in på förhör varefter den huvudmisstänkte kyrkoledaren häktades. I maj släpptes han, men enligt Dagens Nyheter kommer han nu även att åtalas för grovt bidragsbrott om cirka 1,2 miljoner kronor.
Det handlar om att han ska ha fått sjukersättning samtidigt som han varit aktiv inom såväl församlingen i Hallunda som syrisk-ortodoxa ärkestiftet i Sverige och varit vd för ett privatägt fastighetsbolag.
Advokat Henrik Olsson Lilja, som företräder den huvudmässtänkte mannen, har tidigare sagt till Dagen att hans klient förnekar anklagelserna. Detta är något som han vidhåller än i dag.
Men bevisningen är enligt DN omfattande och består bland annat av telefonavlyssning och beslagtagna mejl.
- Förundersökningen visar hans (den före detta ledaren) starka ställning och att han styrt brottsligheten, säger Johan Thornberg, chef för den aktionsgrupp inom polisen som sammanställt förundersökningen.
Rättegången kommer preliminärt att inledas i början av 2016.