Livsstil

Aten – de många gudarnas stad

Aten kryllar av gudabilder. Även om dagens greker till 98 procent är ortodoxa kristna, präglas Aten av antikens monument och gudar. Även aposteln Paulus är starkt närvarande.

På topp. Atens symbol är Akropolis som lyser över staden med sina antika tempel
På topp. Atens symbol är Akropolis som lyser över staden med sina antika tempel
Publisert Sist oppdatert

De berömda grekiska filosoferna i all ära, men det är för gudarnas skull många besöker Aten. Det gäller turister oavsett religion eller nationalitet. Över staden reser sig det berömda tempel som stått där på Akropolis sedan år 433 före Kristi födelse, alltså i nästan 2 500 år. I tusen års tid var den ett religiöst centrum för grekerna.

De pampiga kolonnerna restes till gudinnan Pallas Athenas ära för hennes skydd av staden Aten. Nu kallas den kort och gott Parthenon som betyder jungfrun. Atens första invånare lär ha bott på denna 156 meter höga Akropolis och dess sluttningar för redan 8 000 år sedan.

När jag en sen kväll kommer till Aten för första gången, tar bussen in till centrum och hotell Astors restaurang på nionde våningen, slås jag med häpnad av den mäktiga vyn. Akropolis i kvällsbelysning är en verklig höjdare.

Templet måste ha varit en ofattbart imponerande syn för antikens sjöfarare som kom seglandes till Aten. Även i dag gör det ett mäktigt intryck. Kanske är det för att man inte byggt några skyskrapor som konkurrerar med de ståtliga pelarna. Miljonstaden Atens hus är låga.

För att få mer kunskap om gudarna och templen på Akropolis, är det en bra idé att ta tid för en vandring genom Akropolismuseet. Inte bara den historiskt bevandrade, utan vem som helst kan få en kick av muséet som ligger på den sydvästra sluttningen av kullen. Det är ett modernt museum som öppnades 2009. Det unika är att man från utställningshallarna kan se hela Akropolis. Museet står på pelare och under glasgolven syns arkeologiska utgrävningar.

Efter fika på museets café orkar man klättra upp till själva tempelområdet.

Att läsa ur Apostlagärningarna sjuttonde kapitel om Paulus vistelse i Aten ger en häftig känsla av närvaro. Det var här han höll sitt berömda tal inför areopagen, som var högsta domstolen i staden på den tiden. Han hade dessförinnan debatterat med filosoferna, som tyckte att Paulus var intressant och bad honom komma och förklara vad han menade.

Paulus hade sett alla statyerna och avgudabilderna i Aten och blev upprörd i sitt inre. På den tiden sträckte sig romarriket över hela Medelhavet och styrdes av kejsaren i Rom. Grekerna och andra folk fick ha sina gudar, men för att kunna styra över ett väldigt imperium, utnämnde kejsaren sig till gud. För de flesta var det inget problem, de var vana vid många gudar, men det blev ett stort problem för den lilla men snabbt växande skaran kristna som vägrade tillbe kejsaren.

I dagens Aten flyter kommersen på längs mysiga gator i stadsdelen Plaka. De äldsta delarna av staden finns runt Akropolis och i Plaka kan man njuta av atmosfären där gammalt möter nytt.

Just här i Plaka finns också en bit av Sverige. Svenska sjömanskyrkan som det hette förut vid hamnen Pireus, har flyttat hit och erbjuder på gemenskap i Paulusgården. Vid ett besök i dag möter man inte många sjömän, men desto fler turistande svenskar. I hörnet av fastigheten vajar svenska flaggan tillsammans med andra nordiska korsflaggor. Här i skandinaviska kyrkan möts människor från hela Norden.

Gudstjänsterna hålls i St. Pauls kyrkan nära Paulusgården och saknar man svenskt fika på semestern finns alltid kanelbullar och kaffe. Det ser husmor Birgitta Schönberg till. Hon berättar om kyrkokören, den kreativa verkstaden och samtalskvällarna som Svenska kyrkan i Aten ordnar.

Hon välkomnar besökare till Paulusgården på Daidalou 18, som ligger bara några kvarter från Syntagmatorget och berättar att de gärna visar folk ett Aten som man normalt inte får uppleva som turist. Skandinaviska kyrkan ordnar också guidade turer. Birgitta ger några tips till svenskar som kommer till Aten för första gången.

– Ta spårvagnen, då ser du mer av Aten, och kan se hur folk bor. Sightseeingbussarna är också bra, berättar Birgitta.

Kyrkor finns det gott om i Aten även om de inte präglar stadsbilden som i många andra Europeiska städer. De ortodoxa kyrkorna finns överallt och kan ses på toppen av Atens högsta berg Lycabettus, men annars smälter de in i stadsbilden och är inte särskilt pampiga. Atmosfären präglas av ikoner och tända ljus.

Det är inte helt fel att titta in och ta en stilla stund för bön och eftertanke. Dock ska man tänka på att inte klampa in i en kyrka i shorts och linne utan att ta hänsyn till föreskrifterna om anständig klädsel.

En bysantisk kyrka värd att nämnas är Kapnikarea. Den ligger mitt på gågatan Ermou. Förklaringen är att kyrkan byggdes år 1050 och gågatan 1834. Det var nära att den fick stryka med i byggivern, men då ingrep konung Ottos far Ludvig af Bayern och räddade kyrkan. Mitt i kommersen, ligger den nu som ett kristet monument och klockorna klämtar och kallar fortfarande till gudstjänst.

Powered by Labrador CMS