Nyheter

Avhysta romer kan hamna i Europaporten

Grindarna har slagits igen och rivningen av EU-migrantlägret i Malmö har påbörjats. Om en månad kan ett 40-tal av personerna i stället söka tak över huvudet i Europaporten.

###
Publisert Sist oppdatert

- Vi är muntligt överens med kommunen om ett IOP-avtal (Idéburet offentligt partnerskap), men tyvärr har vi fortfarande inte fått bygglov från kommunen, säger församlingens föreståndare Andreas Wessman, till Dagen.

För en dryg månad sedan skrev Dagen att pingstförsamlingen i Malmö planerade att starta ett vinterhärbärge för hemlösa EU-medborgare. Preliminärt startdatum var satt till den 1 december – och det är fortfarande målet.

- Vi arbetar på som om vi kommer att få det nödvändiga bygglovet, säger Andreas Wessman.

Tanken är att Europaporten ska erbjuda 40 sängplatser. Det innebär att en del av de mellan 100 och 200 personer, mestadels romer, som under en längre tid har bott på en ödetomt i Malmö, framöver kan söka sig till kyrkans lokaler.

- Men våra sängplatser är inte tillsvidare. Stadsmissionen kommer varje dag att avgöra vilka som har störst behov, säger Andreas Wessman.

Strax före klockan fem på tisdagsmorgonen inledde polisen sin insats i det illegala lägret i Sorgenfri. Vid halv tio-tiden hade de boende lämnat lägret och grindarna slogs igen. Tillsammans med aktivister vandrade migranterna in mot centrala Malmö för att protestera mot beslutet att riva lägret. Efter en stund kom Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor, ut på trappan till stadshuset.

- Jag har full förståelse för att man framför de här synpunkterna, men vi kommer inte att ändra våra beslut för det, säger Carina Nilsson till TT.

Enligt TT deltog ett mycket stort antal poliser i insatsen. Samtidigt hade uppemot 100 personer samlats utanför boplatsen.

- För allas skull ville vi vara närvarande inne i lägret och polisen ställde sig först positiv till det. Men nu på morgonen fick vi helt plötsligt inte gå in i lägret. Först hänvisade polisen till någon lag och sedan motiverade de beslutet med att de hade behövt släppa in alla andra också om vi hade fått gå in, säger prästen Per Kristiansson, till Dagen.

Samtidigt säger han sig vara glad över att avhysningen "gick lugnt tillväga".

- Vi har varit här sedan i söndags. Nu fortsätter vi att hjälpa EU-migranterna på samma sak som vi har gjort tidigare, genom att stötta Crossroads här i Malmö.

Powered by Labrador CMS