Nyheter

”Det är ett sätt att uppmärksamma romernas situation”

5 frågor till Annica Anderbrant, som leder högtidsgudstjänsten i Uppsala domkyrka som för andra året i rad väljer att fira romernas internationella dag.

###
Publisert Sist oppdatert

Varför väljer Uppsala domkyrka att fira romernas internationella dag?

– Svenska kyrkan har bestämt att vi vill ta extra ansvar för minoritetsgrupper. Det är ett sätt att uppmärksamma romernas situation. Kyrkans uppgift är att stå på de svaga gruppernas sida. Eftersom Uppsala domkyrka är ärkebiskopens kyrka känner vi extra ansvar.

– Vi har också tidigare uppmärksammat samerna och även haft flera samlingar för kurder.

Vad kommer du att tala om?

– Jag kommer att inleda och avsluta. Exakt vad jag kommer säga vet jag ännu inte, men i Galaterbrevet står det att nu finns inte längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna utan alla är ett i Kristus. Det är grunden för kyrkans människosyn. När det nu ser ut som det gör i Sverige, med att allt fler EU-migranter har det väldigt svårt, kan vi som välmående kristna kan inte bara titta på. Vi måste göra något.

Identifierar sig romerna med Svenska kyrkan?

– Romer kommer från olika platser och har olika bakgrunder. Men många är kristna. Förra året kom det i alla fall många till högtidsgudstjänsten. Romska musiker och en pastor som har arbetat mycket med romer kommer också att medverka. Vi vill inte lägga på någon att komma som inte känner sig bekväm med det. Men vi ville ge möjlighet och öppna upp för människor att fira sin högtid i kyrkan.

För vem är gudstjänsten, kan den som inte är rom komma?

– Ja, absolut. Det är för alla som vill vara med. Tidigare på dagen kommer Stadsmissionen berätta om romernas situation, vilket är väldigt bra, för det saknas mycket kunskap.

Hur många tror ni kommer ikväll?

– Det är svårt att säga, runt 250 personer kanske. Jag hoppas­ att många kommer. Vi får se.