Nyheter
Film om sexuella övergrepp hyllas i Vatikanen
L'Osservatore Romano skriver att "Spotlight" har gett röst åt den "djupa smärta" som troende känner över prästers sexuella övergrepp. Tidningen insisterar samtidigt på att filmen inte är en anti-katolsk.

"Spotlight", som utsågs till bästa film på Oscarsgalan i helgen, utspelar sig i början av 2000-talet. Handlingen kretsar kring Boston Globe och tidningens avslöjande av hur hundratals barn i Boston hade våldtagits och ofredats av katolska präster – samt hur kyrkan systematiskt hade försökt att dölja brotten.
Tidningen L'Osservatore Romano publicerade på måndagen två artiklar om "Spotlight". I den ena artikeln citeras filmproducenten Michael Sugar. Han vädjade i sitt Oscarstal till påve Franciskus att skydda barnen och att återupprätta tron. L'Osservatore Romano skriver att uppmaningen var positiv.
"Det innebär att det fortfarande finns tro på institutionen, att det finns tro på en påve som fortsätter den rensning som inleddes av hans föregångare som kardinal. Och det finns fortfarande tillit till en tro som i själ och hjärta vill försvara offren och skydda oskyldiga" skrev Lucetta Scaraffia, en av L'Osservatores huvudkrönikörer och redaktör för dess månadsmagasin om kvinnofrågor.
Hon konstaterade också att filmen inte var anti-katolska "eftersom den lyckas ge röst åt den chock och djupa smärta som troende känner när de konfronteras med upptäckten av denna fruktansvärda verklighet".
Vatikanradion gav "Spotlight" en väldigt positiv recension i samband med att den visades på filmfestivalen i Venedig i oktober. Och efter Oscarsgalan fortsätter Vatikanradion på den inslagna vägen. Filmen beskrivs bland annat som en "noggrann och autentisk" återberättelse och Vatikanradion citerar även Michael Sugars uppmaning till påven.
Nyhetsbyrån AP skriver att reaktionerna från de Vatikanska medierna innebär en dramatisk förändring från tidigare år då de i stället ofta uppmärksammade hur Vatikanen på olika sätt bemötte "oförtjänta attacker".