Nyheter
Frälsningsarmén i topp bland ideella insamlare
Svenskarna fortsätter att ge mer och mer till hjälpverksamhet. En av de mottagare som ökat mest är Frälsningsarmén. "Vi har märkt ett ökat intresse för de ändamål vi samlar in till", säger Elisabeth Beckman, förvaltningschef på samfundets högkvarter.

Frälsningsarmén blev den sjätte största insamlingsorganisationen i Sverige under 2013, visar färska siffror från Svensk insamlingskontroll. Och hamnar dessutom på tredje plats när det gäller ökning av insamlade medel från allmänheten under förra året, med en ökning på 26 procent.
Hemlösa, utsatta familjer, ensamstående föräldrar, kollo för barn som inte kommer någonstans på sommaren och ensamma äldre. Det är några av de ändamål Elisabeth Beckman nämner. Föreningen Svensk insamlingskontroll tror att ökningen delvis beror på att många katastrofer i världen fått uppmärksamhet under 2013. Men för Frälsningsarmén gäller inte den förklaringen.
– Vi har insamlingar även till internationella ändamål, men där har vi inte sett samma ökning, säger Elisabeth Beckman.
Ökande trend under tio år
Trenden med ökad svensk givmildhet har pågått i åtminstone tio år. En toppnotering gjordes 2005 i samband med tsunamin. Det året samlades det in totalt 5,3 miljarder från allmänheten i samtliga organisationer med 90-konton. Men förra året passerades tsunami-rekordet, då samlades nämligen in 5,8 miljarder, vilket var en ökning från 2012 med 626 miljoner kronor.
Ser Frälsningsarmén samma trend?
– Ja, och vi ser ordentliga ökningar även i år. Bara på 90-kontona har vi ökat med 20 procent i år fram till sista september, säger Elisabeth Beckman.
Varför tror du att folk ger mer?
– Vi vill tro att vi har ett förtroende på de områden vi jobbar, hemlösa, missbruk tredjelandsmedborgare, romer, med flera. Och vi har fått komma till tals i många sammanhang.
Ni har haft mycket reklamkampanjer, i alla fall i Stockholm. Vad tror du det betytt?
– Jättesvårt att veta, men vi vill tro att det har betydelse.
Har ni analyserat vad avdragsrätten för gåvor betytt?
– Vi har försökt, men det är svårt att isolera den ena anledningen från den andra. För vår del har medelgåvan ökat och det tror vi har med avdragsrätten att göra.
Tror du att trenden kommer att fortsätta framöver?
– Med tanke på att avdragsrätten tas bort vet man ju inte vad det betyder för människors givmildhet. Och om skatter höjs får man mindre kvar i plånboken. Så vi får avvakta och se.
Cancerfonden samlar in mest från allmänheten, 409 miljoner per år. På sjätte plats kommer alltså Frälsningsarmén. Övriga kristna organisationer bland de 20 med högsta siffror är Svenska kyrkan, Läkarmissionen och Stockholms stadsmission.
Den organisation som ökade sina insamlingar mest under 2013 var Sjöräddningssällskapet. Därefter kom Unicef. Tredjeplatsen delas av Rädda barnen och Frälsningsarmén, vilka båda alltså ökade med 26 procent.
Ska tas bort
Från och med 2012 finns alltså möjlighet att göra skatteavdrag för vissa gåvor till hjälpverksamhet. Men S-MP-regeringen har aviserat att den möjligheten ska försvinna från och med 2016.
Förespråkarna för reformen hävdar att gåvoavdraget har gjort att fler ger mer. Under 2013 gjorde 761 000 personer avdrag för gåvor.