Nyheter

Franklin Graham vill stoppa all muslimsk invandring

Efter en skjutning i torsdags på en amerikansk militärbas kräver evangelisten Franklin Graham att USA stoppar all invandring av muslimer. Reaktionen är hyllningar men också kraftigt mothugg.

Franklin Graham, son till världsevangelisten Billy Graham.
Franklin Graham, son till världsevangelisten Billy Graham.
Publisert Sist oppdatert

Det var den 24-årige Mohammod Youssuf Abdulazez som sköt ihjäl fem marinkårssoldater i torsdags i Chattanooga, Tennesse. Dagen efter (när en av de skottskadade soldaterna fortfarande var vid liv) lade Franklin Graham, son till världsevangelisten Billy Graham, ut följande text på sin Facebooksida som har med än två miljoner följare:

"Fyra oskyldiga marinsoldater dödades och tre andra sårades i Chattanooga i går inklusive en polisman och en annan marinsoldat, alla av en radikal muslim vars familj tillåtits immigrera till det här landet från Kuwait. Vi attackeras av muslimer hemma och utomlands. Vi borde stoppa all invandring av muslimer till USA tills detta hot från islam har lagt sig. Varje muslim som kommer till detta land har potential att radikaliseras, och de utför sitt dödande för att hedra sin religion och Muhammed. Under andra världskriget tillät vi inte japaner att immigrera till USA, inte heller tillät vi tyskar att göra det. Varför tillåter vi muslimer nu? Håller du med? Låt din kongressledamot få veta att vi måste sätta stopp för detta och få ett slut på de här flodvågorna. Bed för de män och kvinnor som tjänar den här nationen i uniform, att Gud ska beskydda dem."

162 921 personer har i skrivande stund gillat inlägget som delats av nästan 56 000 personer och fått mer än 18 000 kommentarer, såväl positiva som kritiska.

En av dem som allra skarpast kritiserar Franklin Grahams Facebookinlägg är hans pastors- och evangelistkollega Carl Medearis, som på sin blogg publicerar ett öppet brev till Franklin Graham.

Carl Medearis skräder inte orden. "Jag är ledsen att säga detta så starkt, men det är ett nästintill otänkbart okunnigt inlägg", skriver han och går sedan till rätta med Grahams sätt att dra alla muslimer över en kam.

Medearis vädjar till Graham att överväga tre saker:

1. Vad som händer när vi målar med en alltför bred pensel.

Medearis tar upp konsekvensen av att utmåla stereotyper, något som lika gärna kan vändas emot kristna. "Vi kan inte döma en grupp människor. Det är Guds sak. Och vi kan inte säga att det är ''''att vara vis'''' eller ''''att vara medveten om sin tid'''' eller annat som en del människor använder för att rättfärdiga domar".

2. Konsekvensen av fruktan.

Medearis finner jämförelsen mellan nationaliteter (japaner och tyskar) med religiöst troende (muslimer) ungefär som att jämföra äpplen med päron. "När du säger sådant här, så ökar helt enkelt fruktan. Vad är det som fördriver fruktan (som är Satans verk)? Kärlek. Inte krig. Inte mer fruktan. Men kärlek. Endast kärlek kan fördriva fruktan. Och vi kan inte älska någon som är muslim (vilket Gud har befallt oss att göra) om vi är rädda för muslimer. Dessa två är inkompatibla."

3. Hur Jesus bemöter en fiende.

"Vissa saker var Jesus inte helt tydlig med. Men i fiendefrågan – ganska tydlig. Han säger flera saker (som du vet). Han säger åt oss att älska dem. Att ge till dem. Välsigna dem. Be för dem."

Det är framför allt Franklin Grahams sätt att uttrycka sin frustration som Carl Medearis vänder sig emot.

"... broder, du måste tänka om hur du kommunicerar. Jag förmodar att det kommer från ditt hjärta – som alla våra ord gör. Kanske ditt hjärta behöver en omstart."

Carl Medearis avslutar sitt öppna brev med att erbjuda Franklin Graham att träffa några av sina muslimska vänner "som också gråter med dig över dessa döda marinsoldater".

Såvitt känt har Franklin Graham ännu inte responderat på kollegans öppna brev.

Enligt en artikel i DN fördömer den skyldige Mohammod Youssuf Abdulazezs familj dödsskjutningen. "Det är en outsäglig sorg för oss att hans smärta tog sig uttryck i denna avskyvärda våldshandling", skriver familjen i ett uttalande som citeras av den amerikanska public service-kanalen NPR. Familjen uppger att 24-åringen varit deprimerad i flera år och de lovar att samarbeta med utredarna.

-I nuläget har vi inga tecken på att han inspirerats eller styrts av någon annan än sig själv, säger FBI-agenten Ed Reinhold, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Powered by Labrador CMS