Nyheter

Hård kyrklig kritik mot SD:s tiggerikampanj

Från kyrkligt håll kommer nu stark kritik mot Sverigedemokraternas reklamkampanj mot tiggeri. "Detta är ett skammens bottenrekord", skriver Martin Modéus, biskop i Linköpings stift.

###
Publisert Sist oppdatert

Tisdagskvällen var dramatisk i centrala Stockholm. Ett hundratal personer stormade Östermalmstorgs tunnelbanestation och rev ner Sverigedemokraternas reklamaffischer.

Affischerna är skrivna på engelska och vänder sig till utländska turister. I texten ber partiet om ursäkt för ”röran i Sverige” som uppstått på grund av tiggeriet på gatorna. De påstår också att internationella gäng berikar sig på utsatta människors bekostnad.

Kampanjen har väckt kraftiga reaktioner bland allmänheten och från kyrkans håll är tonen upprörd.

”Oavsett vad man tycker om svensk invandringspolitik kan jag inte påminna mig något tidigare exempel på att ett parti gett sig på utsatta på det sätt som sker i SD:s kampanj i Stockholm”, skriver biskop Martin Modéus i ett Facebookinlägg.

Han fortsätter med att säga att han förväntar sig saklighet och värdighet i hur ett riksdagsparti talar om människor.

Även författaren och Dagenkrönikören Maria Küchen är arg på annonskampanjen. Hon skrev – när kampanjen sattes upp – ett brev till kundtjänsten på SL (Storstockolms lokaltrafik):

”För närvarande spärrar SL ut mig från att använda era tjänster. Det omöjliggörs tyvärr av den propaganda mot romer som SD just nu tillåts sprida i tunnelbanan. Denna propaganda byggs på uppsåtliga lögner om romer och tiggeri som först fabricerades av Goebbels propagandaministerium i Tyskland 1933. Det hör naturligtvis inte hemma i ett demokratiskt samhälle, minst av allt i kollektivtrafiken som är till för alla oavsett etnicitet.”

Hon skriver också att hon utgår från att texterna plockas ner så att hon ska kunna genomföra en resa med kollektivtrafiken i veckan.

Nu är affischerna nedrivna, kan du åka tunnelbana igen nu?

– Jag är ju tvungen tiil det nu, men skulle helst inte göra det förrän SL är tydliga med att det här inte går för sig. Det har inte att göra med om någon rivit ner affischerna eller ej, säger hon och fortsätter:

– Hade det handlat om någon annan aktör hade jag kunnat välja bort den. Men jag är utelämnad att åka med SL när jag ska åka kollektivt.

Tycker du att politiska budskap ska förbjudas i kollektivtrafiken?

– Jag tycker att de ska vara tillåtna när det stundar ett val. Nästa gång är 2018, så det är inte direkt bråttom. Mig veterligen finns inga andra partier som gör reklam nu och det tycker jag är en bra princip.

Maria Küchen jämför tunnelbanan med ett sjukhus. En plats dit alla är hänvisade oavsett religion, etnicitet eller samhällsklass.

– Vi ska alla samsas om dessa miljöer vare sig vi vill eller inte. Där passar det inte med reklam över huvud taget. Samma borde gälla för kollektivtrafiken, säger hon.

Parodier på sociala medier

Under veckan har en rad travesteringar och parodier på kampanjen dykt upp på sociala medier. Bland annat ber Liberala ungdomsförbundet om ursäkt för det ”fåniga budskapet i taket” och skriver att Sverige har problem med ett rasistiskt parti i riksdagen.

Själva annonskampanjen har anmälts flera gånger till Justitiekanslern, och personer som rev ner plakaten på Östermalmstorgs tunnelbanestation har också anmälts för skadegörelse.

I går meddelade Storstockholms lokaltrafik, SL, att delar av annonskampanjen stoppas. Det motiveras med hänsyn till personsäkerheten, sedan flera personer rivit ned SD:s annonser från takbjälkar.

SL:s regler för reklam säger att budskap som kan uppfattas som stötande för en folkgrupp inte får förekomma.

Powered by Labrador CMS