Nyheter
Hur ser EFK på samkönade relationer egentligen? - flera vill att frågan utreds
Väntas bli den mest brännande frågan på Evangeliska frikyrkans digitala kongress
Samkönade relationer väntas bli den mest brännande frågan på Evangeliska frikyrkans digitala kongress på lördag. Ombuden ska ta ställning till en motion om att frågan utreds, och styrelsen är positiv.
– Det här är en fråga där många dimensioner behöver belysas, säger missionsdirektor Linalie Newman.
Kongressen är senarelagd på grund av coronapandemin och hålls digitalt, vilket innebär att de flesta ombud, föredragshållare och andra sitter hemma vid sina datorer eller surfplattor, eller i sina kyrkor tillsammans med flera.
– Det ställer oss inför vissa utmaningar, men vi tror att det ska gå bra, säger Rune Jonsson, projektledare för kongressen.
Vanlig dagordning
I skrivande stund är 342 deltagare anmälda, varav 284 är ombud. Det är något färre jämfört med för två år sedan när den senaste kongressen hölls i Mariestad. Då deltog 396 deltagare, varav 340 ombud.
Årets kongress hålls en dag i stället för som brukligt två dagar. Trots det ser dagordningen ut ungefär som vanligt med inledningstal av missionsdirektorerna Linalie Newman och Ingemar Forss, val av styrelse, årsredogörelse, beslut i motioner, och andra programpunkter.
– Förutom gruppsamtal och gudstjänster finns det mesta med. Alla anmälda deltagare kan begära ordet, och i vanlig ordning är det enbart ombuden som får rösta, förklarar han.
Läs mer: Bara ett av EFK:s mål inför 2020 uppnåddes
Viktigt dokument
En av de frågor som väntas skapa engagemang är den om revidering av EFK:s tro- och självförståelse-dokument. Efter en gedigen process på ett par år, med forumsamlingar och samtal på tidigare kongress och repskapsmöte, ska nu kongressen fatta beslut om dokumentet.
– Det är ett av EFK:s viktigaste dokument eftersom det beskriver vår teologiska profil och vår identitet som församlings- och missionsrörelse. Det är ett dokument som nya pastorer behöver bejaka och förhålla sig till och som församlingar som vill ansluta sig till oss läser in sig på, säger missionsdirektor Linalie Newman.
Frågan om ett teologiskt råd i EFK finns också med på dagordningen, men styrelsens förslag är att ett sådant inte inrättas.
– Vi föreslår i stället att vi utser tillfälliga teologiska råd vid behov, säger hon till Dagen.
Läs också: “Dags att utreda frågan om samkönade relationer i EFK”
Delade meningar
En motion om att tillsätta en arbetsgrupp som ska ta reda på Evangeliska frikyrkans syn om samkönade relationer, ligger också på kongressens bord.
Björn Cedersjö, som anser att samkönade par ska få bli välsignade i EFK:s församlingar, och Stefan Swärd, som tycker att församlingar inte ska göra det, har skrivit motionen tillsammans. De vill att en arbetsgrupp tillsätts, som ska utreda frågan och bland annat ge råd för “hur situationen kan hanteras på församlingsnivå”.
Varför är det viktigt att en arbetsgrupp utses som bearbetar frågan om samkönade relationer i EFK?
– Det är en fråga där det finns en stor spännvidd inom vår rörelse. Vi har både dem som vill värna äktenskapet enbart för man och kvinna, och sådana som vill öppna upp för en vidare syn på samkönade relationer. Det är en fråga vi behöver bearbeta mer, säger Linalie Newman.

I styrelsens svar på motionen understryker styrelsen vikten av att lyfta fram olika perspektiv: teologiskt, pastoralt, missionellt och medlemskapsperspektivet.
Vad menar ni med det?
– Det finns en risk att hamna i olika diken. Därför är det viktigt att beakta och lyssna in alla olika dimensioner som finns i frågan. Det är en fråga som är personlig, den kommer nära individen. Den handlar om identitet, livsväg och kärlek.
Styrelsen vill också att frågan om samkönade relationer blir belyst ur ett internationellt perspektiv.
Hur tänker ni där?
– I en församlings- och missionsrörelse som EFK är vi i Sverige inte en isolerad del utan vi formar vår teologi tillsammans med våra internationella samarbetspartners i olika delar av världen.
På kongressen kommer det dock inte att finnas tid att diskutera motionen ingående. Därför vill styrelsen att frågan ska diskuteras i en nationell forumsamling vid ett senare tillfälle.
– Vi kommer att bjuda in till en sådan samling och hoppas att vi då inte måste göra det digitalt. Det är en fråga som med fördel diskuteras när vi befinner oss i samma rum.
Läs också: Evangeliska frikyrkan behåller “evangelikal” i sin teologiska profil