Livsstil

Jesus förändrade Natanaels attityd

Under fem veckor tittar ”Söndagsskolan” närmare på bibelkaraktärer som dyker upp strax utanför händelsernas centrum. Dessa Nya testamentets doldisar finns där i periferin, men har ändå något att säga oss.Till vår hjälp har vi kyrkoherden och exegeten Maria Ytterbrink och i dag tittar vi närmare på vem Natanael egentligen var.

###
Publisert Sist oppdatert

När han första gången hör talas om Jesus är hans spontana reaktion en avmätt fnysning; "kan något gott komma från Nasaret".

Men mötet med nasarén blir livsomvälvande för den beläste Natanael.

Det är knappast någon jublande entusiasm som möter den själaglada Filippos när han med andan i halsen låter meddela att man funnit mannen som profeterna och Mose lag berättar om.

Maria Ytterbrink, kyrkoherde och nytestamentlig exeget förklarar att olika geografiska områden hade olika status.

– Judéen var den del som stod för lärdom och andlighet medan upprorsmakare kom från Galileen, berättar hon.

När Natanael träffar Jesus byts hans attityd tvärt och han kallar Jesus för både ”Guds son” och ”Israels konung”. Vad händer i mötet som får honom att ändra sig?

– Jesus och Natanael hade mycket gemensamt som vi inte har kunskap om, vi kan bara ana en del. De hade hört samma berättelser, bad samma böner och hade samma symbolspråk. När Jesus sa ”Där är en sann israelit, en som är utan svek” och ”Innan Filippos ropade på dig såg jag dig under fikonträdet.” kan Natanael ha gjort en mängd olika associationer.

– Det finns psaltarpsalmer som talar om rena hjärtan, exempelvis psalm 73. Det finns även en berättelse i det apokryfiska tillägget till Daniels bok där ett särskilt träd spelar en avgörande roll och fikonträdet var en symbol för det judiska folket och en plats där man studerade heliga skrifter. Jesus måste ha talat rakt in i Natanaels mest personliga tankar och drömmar.

Vad vet vi i övrigt om Natanael?

– Vi vet inte så mycket mer än det som står i Johannesevangeliets första och sista kapitel, att han var vän till Filippos, kom från orten Kana och att han var med och fiskade vid Tiberias sjö där Jesus visar sig efter uppståndelsen. En del tror att han är identisk med lärjungen Bartolemaios.

Om denna sistnämnda detalj stämmer är det en märkvärdig livsberättelse som framträder när man i kyrkohistorien lägger pusslet och ser vad Bartolemaios fick vara med och uträtta.

– Om vi tror att Natanael även kallas Bartolemaios och var lärjunge så missionerade han bland annat i Indien och Azerbajdzjan.

– Han dör martyrdöden i Albanien och räknas som grundaren av den Armeniska apostoliska kyrkan.

Ingen dålig meritförteckning från en man som först inte trodde något gott kunde komma från Nasaret.

Powered by Labrador CMS