Nyheter

Jobbvägrande troende fick rätt – domen överklagas

Arbetsförmedlingen håller inte med om att en man, medlem i Jehovas vittnen, diskriminerades när han gick miste om ekonomisk ersättning från Försäkringskassan sedan han vägrat att ta ett jobb.

###
Publisert Sist oppdatert

I sin överklagan till Svea hovrätt argumenterar Arbetsförmedlingens ombud för att mannen inte har missgynnats "på grund av sin religion i egenskap av Jehovas vittne".

Den aktuella händelsen inträffade 2014 när mannen var bosatt i Bohuslän och del av arbetsförmedlingens Fas 3-program. Han blev erbjuden en tjänst som reklamsäljare på ett företag – där det även ingick försäljning av reklam på lotter. Detta var inte något som mannen kunde tänka sig att göra. Han valde därför att tacka nej till tjänsten vilket fick Arbetsförmedlingen att i sin tur återkalla mannens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.

I april förra året var ärendet uppe i kammarrätten i Göteborg. Då slogs det fast att det, av religiösa skäl, inte går att vägra att ta ett jobb som lottförsäljare. Religionsfriheten sträcker sig inte så långt.

Stockholms tingsrätt gjorde däremot en annan bedömning. Av domslutet, som kom strax innan nyår, framgår det att det inte var nödvändigt att dra in mannens ersättning.

Men Arbetsförmedlingen menar att tingsrätten gjorde en felaktig bedömning. I överklagandet till Svea hovrätt står det att verksamheten i företaget, där mannen kunde ha fått en tjänst, inte var direkt kopplad till spel och lotter.

"Tingsrätten har dock dragit slutsatsen att ... om än indirekt, skulle främja ... lotteriverksamhet genom att ta anställning där. Ett sådant resonemang om indirekta effekter innebär att ... även skulle anses främja sådan verksamhet indirekt om han exempelvis arbetade i en livsmedelsbutik. Att det går för sig att arbeta i en livsmedelsbutik trots att lotter och tobak säljs i kassan framgår dock av sådana utdrag ur Jehovas vittnens tidning som DO gett in i tingsrättens mål."

Kammarrätten i Göteborg har som sagt kommit fram till att mannens negativa inställning till spel och lotterier ligger för långt från kärnan i hans religion för att religionsfriheten ska anses ha kränkt. Detta beslut överklagades också, men den 22 december i fjol meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att de inte gav prövningstillstånd.

Även om de rättsliga prövningarna gjorts utifrån två olika regelverk – grundlagen och Europakonventionen respektive diskrimineringslagen – hävdar Arbetsförmedlingen ombud att det är "otillfredsställande och stötande för den allmänna rättsuppfattningen att samma beslut bedömts som korrekt av förvaltningsdomstol, men som diskriminerande av allmän domstol".

Därför menar de att Svea hovrätt ska titta på ärendet.