Nyheter
Kampanj ska få fart på svenskens bibelläsning
Samma år som Napoleon besegrades en gång för alla i slaget vid Waterloo grundades Svenska bibelsällskapet. I 200 år har de arbetat för att sprida Guds ord till svenska folket. Nu ska det firas.
– Det är ruggigt lång tid som vi har hållit på och det känns roligt att få fira det, säger Anders Blåberg, generalsekreterare.
Under helgen kommer det att bjudas på allehanda festligheter, seminarier och gudstjänster i Uppsala där sällskapet har sitt högsäte. Bland annat kommer den högste ledaren för världens samlade bibelsällskap, Michael Perreau, att berätta om hur översättningsarbetet fortskrider världen över.
– De internationella bibelsällskapen håller ju på med många olika saker, inte bara översättningsarbete, poängterar Anders Blåberg.
– Bland annat kommer vi under helgen att berätta om det sociala projektet ”The Good Samaritan” där vi samarbetar med Sida för att förhindra spridningen av Aids, med hjälp av bibelberättelser.
”Anta utmaningen”
Det är överhuvudtaget en hel del på gång för Svenska bibelsällskapet just nu. I samband med helgens firande släpps inte mindre än två böcker och jubileumskampanjen ”Anta utmaningen”, som syftar till att få fler att läsa bibeln på daglig basis, fortsätter. Hittills har 3 252 personer anmält sig via hemsidan.
– Det är bättre än vi vågat hoppas, men nu vill vi se ännu fler haka på, säger Olof Brandt, på Svenska bibelsällskapet.
Hoppas på tusen personer
Under sommarens konferenser kommer kampanjen att fortsätta och Olof Brandt hoppas på att ytterligare tusen personer ska anta utmaningen.
– Vi hoppas få möta dem som redan är med och inspirera dem till att fortsätta, men även hitta nya som vill vara med. Det är väldigt roligt att så många olika samfundsledare hakat på tycker jag.
En av de som verkligen har antagit utmaningen och som dessutom vill inspirera andra att göra detsamma är Judith Korsgren. Hon leder en ungdomsgrupp i Korskyrkan i Stockholm som nu uppmuntras till att bli mer regelbundna bibelläsare.
– Jag fick en chock när jag upptäckte hur lite man använder och läser Bibeln här i Sverige, säger Judith Korsgren, som arbetat som missionär i Paraguay tillsammans med maken Roger.
Hon jämförde bibelanvändandet mellan de två länderna och kände en oro när hon förstod att många i Sverige knappt hittade i Bibeln, trots att de varit kristna i många år. I Paraguay var man betydligt mer entusiastisk över att använda Bibeln och tog alltid med den till kyrkan så snart det skulle firas gudstjänst.
– Det är ganska tufft att få folk att läsa Bibeln. Mina egna barn som är mellan 11 och 16 år säger att man ändå aldrig använder biblar i kyrkan, därför tar de inte med sig den dit. Det är absolut det svåraste – att hjälpa ungdomarna att hitta motivationen till läsandet, menar Judith Korsgren.
Med hjälp av Svenska bibelsällskapets kampanj beställde hon armband, pins och bibelläsningsplaner för att hjälpa sina ungdomar på traven. Till en början utmanade hon dem att läsa något kort varje dag under 30 dagar, sen har hon fortsatt peppa genom att ordna bibelstudier och välja en specifik bibelbok att gå igenom tillsammans med ungdomsgruppen.
– Det kan vara svårt att höra Guds röst, men det blir ännu svårare när man inte känner hans ord. Det dåliga bibelanvändandet är fortfarande något som oroar mig, säger Judith Korsgren.