Livsstil

Kan du se människan bakom tullindrivaren?

Tullindrivarna var avskydda på Bibelns tid. Ändå valde Jesus att umgås med dem. Vilka är lika föraktade som tullindrivare i vår tid? I veckans söndagsskola letar vi upp dem i den svenska politiken.

###
Publisert Sist oppdatert

Säg att du värnar om alla människors lika värde. Oavsett hudfärg, religion eller sexuell läggning. Inga problem. Lägg sedan till att du aldrig i livet skulle kunna umgås med en Sverige­demokrat.

Troligtvis skulle de flesta applådera din rakryggade hållning.

Tänk dig sedan att Jesus – vars namn du stolt bekänner – konsekvent väljer bort att före­läsa i kyrkor och på inter­religiösa dialoger och hellre hänger på Sverigedemokraternas partimöten.

Troligtvis skulle det sticka en och annan kristen i ögonen.

Men tänk om Sverigedemokraterna och dess sympatisörer är som vår tids tullindrivare.

Det menar i alla fall prästen Tobias Bäckström i Kindaholms församling i Västergötland. Han ser paralleller med hur tullindrivarna behandlades på Jesu tid och hur dagens majoritetssamhälle ser på Sverigedemokraterna.

Detta trots att Sverigedemokraterna fick 13 procent av rösterna i det senaste valet.

– Vanligt folk tyckte sig ha rätt att förakta tullindrivarna på Jesu tid. Man ville helst inte beblanda sig med dem. Trots detta vänder sig Jesus till dem och söker deras sällskap, säger han.

När man ser hur Jesus behandlar samhällets olycksbarn är det lätt att tro att även tullindrivarna var maktlösa och utsatta. Men så var det inte. Dåtidens tullindrivare var judar som tagit anställning hos den romerska ockupationsmakten. En del av en förtryckande myndighetsapparat.

Det fanns med andra ord många skäl att tycka illa om dem.

– På samma sätt ser jag hur det i dag nästan är en god gärning att avsky Sverigedemokraterna. Det här tror jag att Jesus­ skulle ha vänt sig emot. Mot vårt behov att markera grupptillhörighet, säger han.

Skulle Jesus då ha hållit med Sverigedemokraterna? Nej, så ska man inte tolka det, menar Tobias Bäckström. Men Jesus höjer sig över åsikterna och ser alltid till den enskilda männi­skan.

Och som Jesu efterföljare måste man kunna umgås med människor även om man inte håller med deras åsikter. Annars blir ett avskytt parti och dess företrädare ett hinder för all sansad debatt om migration och integration, menar han.

– Faran med att alltid ställa sig bland ”de goda” är att man riskerar att hamna i självrättfärdighet precis som farisén i liknelsen gjorde, säger Tobias Bäckström.

Blev lärjunge

Ordet tullindrivare nämns på 14 ställen i Bibeln, och det är enbart i evangelierna. Oftast handlar det om att Jesus kritiseras för att han äter tillsammans med tullindrivare.

Den mest kände tullindrivaren torde vara Matteus, som senare blev en av Jesu lärjungar.

Varför var de så avskydda?

1. Tullindrivarna tog ständiga överpriser i tull och skatt.

2. De var allierade med ockupationsmakten och sågs därför som förrädare.

3. Judarna var tvungna att betala med mynt som avbildade kejsaren. Detta gick emot judisk lag.

4. Publikanerna och tullindrivarna var så illa omtyckta att de inte fick vara vittnen i rätten, eller komma in i synagogorna.

Fler tullindrivartyper

I västvärlden kanske själlösa riskkapitalister och företagsplundrare hamnar i den tullindrivarkategori som Jesus skulle ta sig tid att besöka.

I totalitära diktaturer brukar angivare till säkerhetstjänsten betraktas med förakt.

Även dem som gjort sig en förmögenhet på exempelvis pyramidspel, porr eller fuskbyggen brukar föraktas av en bredare allmänhet.

Omsusad reklamkampanj

Sverigedemokraternas kampanj i Stockholms tunnelbana hamnade nyligen i rejält blåsväder. Efter några dagar revs den ner av demonstranter.

Reaktionerna mot kampanjen kom snarare att handla om varför trafikföretaget SL tillät partiet att sätta upp dekalerna, än om hur gatu­tiggarna ska få en drägligare tillvaro.

Powered by Labrador CMS