Dagen Lokalt
Katolsk förening i Norrköping hjälper behövande i Chile
NORRKÖPING. Föreningen Raúl Silva Henríquez i Norrköping har funnits sedan 1974. Den hjälper handikappade barn i en skola i Norra Chile. Det gör föreningen genom att spela bingo och sälja fika där pengarna samlas och skickas ner till staden Tocopilla tillsammans med någon medlem som åker dit på semester.

Över 40 år har katolska föreningen Raúl Silva Henríquez funnits i Norrköping. Det är den äldsta spansktalande föreningen i Norrköping och finns fortfarande. Föreningen heter så efter en kardinal i Chile som hjälpte många fattiga människor under militär juntatiden som styrdes av generalen Augusto Pinochet, och dog 1999.
Föreningen samlas varje onsdag klockan 19 på bottenvåningen i katolska kyrkan Sankta Birgitta efter mässan på spanska. Man spelar bingo och säljer fika. Pengarna som samlas går till att hjälpa handikappade barn i skolan F9 i staden Tocopilla i Norra Chile.
– Lokalen lånas ut av kyrkan till föreningen, där det alltid samlas åtminstone en grupp på sex personer som kommer konstant. Man har skickat hjälp till Chile när det har hänt naturkatastrofer och även hjälpt bolivianska grupper, säger Emilecta Gahona.
– Under jul samlas vi och har en måltid tillsammans där alla bidrar med någonting. Samtidigt spelar vi bingo och skickar pengarna under nästan varje månad med de som reser till Chile. De lämnar pengarna där då de kommer tillbaka med kvitton och bilder som bevis att man har använt pengarna på rätt sätt, säger Juana Bravo.
Hjälpen som kommer till skolan går till att barnen får uniformer, mat, skolmaterial, gympa- samt snickeriutrustning. De fick även julklappar i december.
– Vi hjälper även en cancerorganisation som heter ADAEC som finns både här i Norrköping och i Tocopilla, säger Juana Bravo.
Elsa Pérez, som kom till Sverige 1989 var mycket engagerad i föreningen de första åren.
– Jag var med och samlade pengar som skickades till barnen som behövde mat i Tocopilla, säger Elsa Pérez.
Har den spanska gruppen i kyrkan kontakt med de med annan bakgrund?
– I början när vi kom till Sverige hade vi alla utländska grupper i kyrkan gemenskap tillsammans, åtminstone en gång per år. Detta sker inte nu längre, säger Emilecta Gahona.
– Det är tack vare människorna som hjälper till och bidrar som vi kan fungera som förening med våra aktiviteter, säger Ylcya Ramírez.
Till påsken tänker föreningen inte hålla någon särskilt aktivitet utan man kommer att låta kyrkans präst att ta hand om mässan och processionen runt kvarteret då man påminner om Jesu korsfästelse.
Wladimir Loyola