Nyheter

Kristna i kläm – armén stöttar extremism

Trots att den pakistanska regeringen vill bekämpa det extremistiska våldet, är man bakbunden av armén som delvis stöttar de religiösa fanatikerna. I kläm kommer de kristna och andra minoriteter i landet.

Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.
Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.
Publisert Sist oppdatert

Efter USA:s krig mot terrorismen i Afghanistan i början på 2000-talet började oroligheterna i Pakistan mellan olika religiösa grupper att eskalera.

Sedan 2003 har inget varit sig likt, menar Sten Widmalm, professor i statsvetenskap och Pakistanexpert.

– Pakistan plågas alltjämt av ett politiskt våld som regeringen inte har kontroll över. En redan trängd minoritet blir än mer trängd, och det som hände kyrkorna i helgen är inget extraordinärt, säger han.

Maktobalans med militären

Och när tumskruvarna dras åt blir det svårare för samtliga minoriteter som inte är sunnimuslimer att leva och verka i Pakistan. Det gäller allt från shiamuslimer till hinduer, kristna och den så kallade Ahmadiyya-sekten.

Widmalm menar att det grundläggande problemet i Pakistan handlar om maktbalansen mellan regeringen och militären, där militären har ett överläge gentemot regeringen.

Inom militären finns grenar som stöttar islamistisk extremism och detta har regeringen väldigt svårt att hantera.

– Armén lever sitt eget liv och om regeringen hamnar på kant med sin egen militär riskerar de statskupp.

Tror du att det kan hända?

– Risken är inte överhängande nu, men om situationen förvärras ännu mer är det inte otänkbart.

För även om attentaten mot kyrkor och förra årets uppmärksammade terroristattack mot skolbarn fördöms kraftigt, är regeringens handlingsutrymme att stävja våldet begränsat. En stor anledning stavas Saudiarabien, menar Sten Widmalm.

– Därifrån kommer mycket av de pengar som sponsrar wahabister, talibaner och intoleranta islamister. Skulle denna tillförsel strypas påverkar det möjligheten för de här idéerna att få fäste i landet, säger han.

Vilka motiv har de människor som spränger oskyldiga gudstjänstbesökare i luften?

– De vill upprätta ett kalifat i regionen och de som begår de här handlingarna är religiösa fanatiker som haft roller i både Afghanistan och Pakistan.

Kommer kristna på sikt att finnas kvar i Pakistan?

– Jag tror att de kommer att finnas kvar. Däremot får de inte leva i en tillvaro där deras rättigheter kan utövas. Helt klart är att det blir mindre plats för minoriteter i dagens Pakistan och det är ett misslyckande för en stat som har demokratiska ambitioner, säger han.

Powered by Labrador CMS