Nyheter
Kvinnorna nycklar till fred i Kongo-Kinshasa
Pingströrelser i sju östafrikanska länder kräver lika rättigheter för kvinnorna i Kongo-Kinshasa som en väg för att skapa fred i landet.I ett uttalande fördömer kyrkorna våldtäkterna, dödandet och brotten mot de mänskliga rättigheterna.

Pingströrelserna, med rötter i skandinavisk mission, har precis avslutat en fredskonferens i Bukavu i östra Kongo-Kinshasa. Tillsammans representerar de fem miljoner människor. Den kongolesiska pingströrelsen Cepac har ensamt cirka en miljon medlemmar.
Höjer rösten för fred
Kyrkorna höjer nu rösten för fred och försoning i Kongo-Kinshasa, där 5-6 miljoner människor har dött i inbördeskriget de senaste två decennierna. En av orsakerna till det gemensamma uttalandet är att det planeras presidentval i landet till hösten och nya våldsutbrott befaras.
Bland annat vill pingströrelserna att myndigheterna i Kongo-Kinshasa, liksom FN, i högre grad ska involvera kyrkorna och andra ideella organisationer i de fredsskapande ansträngningar som görs. Kyrkorna själva lovar att fördubbla sina ansträngningar mot allt som bryter ned mänsklig värdighet.
– Alla goda krafter behöver jobba i partnerskap. Här är församlingsrörelserna en betydelsefull kraft, säger Stefan Rizell, missionsansvarig i Smyrnakyrkan i Göteborg och en av cirka 15 svenskar som deltog i fredskonferensen som avslutades i fredags.
En fråga som diskuterades mycket var hur man kan lyfta kvinnornas roll i det kongolesiska samhället. Konferensen uppmanade såväl politiska som kyrkliga ledare att ta bort hinder för kvinnor inom utbildning, hälsovård, ledarskap och affärslivet med mera. Vidare uppmanade kyrkorna männen i familjerna att erkänna ”den enorma potentialen hos sina fruar och döttrar att kunna bidra”.
– För en långsiktig fred har kvinnorna en stor roll att spela, säger Stefan Rizell.
Bland annat besökte inrikesministern i provinsen Syd-Kivu pingstvännernas fredskonferens i Bukavu. Stefan Rizell tror också att samtalen om hur man bygger en fredskultur kommer att få stor betydelse i kyrkorna i östra Afrika framöver.
Under helgen som gått har pingstförsamlingarna i Göteborg, Mullsjö, Umeå och Skellefteå hållit offentliga manifestationer i Sverige för det krigsdrabbade landet.
Afterwork på Södra Teatern
I kväll, tisdag, blir det kändisbesök när biståndsorganisationen PMU bjuder in till afterwork på Södra Teatern i Stockholm. Artisten Jason ”Timbuktu” Diakité kommer för att prata om situationen i Kongo-Kinshasa.
Engagerad för Panzisjukhuset
Timbuktu har engagerat sig för landet under åtta års tid, och senast i höstas gjorde han en resa för att möta överlevare av sexuellt våld. Många av offren kommer till Panzisjukhuset i Bukavu där den kända läkaren Denis Mukwege är verksam.
Timbuktu deltar bland annat i ett musikprojekt på Panzisjukhusets eftervårdsboende där man använder musik som en del i terapiarbetet för att de utsatta ska hitta en väg tillbaka till livet.
– Kvällen kommer bjuda på intressanta samtal om musik och vilken roll musiken har för att skapa förändring i samhället, säger Maria Bard, påverkansstrateg på PMU.