Dokument
Kyrkan byggs om när elever får träffa Josef och Maria
Eksjö. Det är högtryck när kyrkorna bjuder skolorna på julföreställningar. Tiotusentals elever runt om i landet får lära sig mer om julen tack vare kreativa och engagerade församlingsmedlemmar. Vi följde med klass 3A till Missionskyrkan i Eksjö.

Barnen flockas utanför kyrksalen när herden Benjamin hälsar välkommen.
– Ibland när jag är ute och vaktar fåren gör jag något lite busigt … jag reser i tiden! Är det någon som kan berätta var jag har hamnat nu? Veksjö?
Barnen skrattar. Det kittlar i magen när hela gänget kryper under tidsdraperiet och följer med Benjamin till staden Nasaret år 0, längs vindlande trappor i kyrkans bakre salar, knackar på i gränden där Maria bor och hör henne berätta om hur en ängel kom på besök.
Ängeln berättade att hon skulle föda ett barn.
– Jesus! viskar någon.
– Jaa! Visste ni det?
Plötsligt kommer Josef in och berättar att romarna har blivit som tokiga, nu måste alla betala skatt.
– Ni också! säger han och pekar på både barn och Dagens reporter.
Möter argsinta romerska soldater
Så vi slår följe med Josef, Maria och åsnan till Betlehem. Nere i mörka källarlokaler får truppen oväntat möte av två argsinta romerska soldater. Barnen illskriker och fröknarna lugnar. Det är ju bara på låtsas.
Men utanför värdshuset blir det stopp. Bara Josef, Maria och åsnan får följa med till stallet. Benjamin föreslår att vi andra i stället ska hälsa på hans herdekompisar ute på ängen, och där dyker plötsligt en ängel upp mitt i mörka natten. Nu är barnet fött! Och hela vandringen avslutas i stallet där den lille Jesus, just i dag en två månader gammal rosenkindad bebis, får all uppmärksamhet både av herdar, vise män och klass 3A från Grevhagsskolan i Eksjö.
Ekumeniskt samarbete
Bakom julvandringen står alla kyrkor i Eksjö gemensamt; präster, pastorer och ungdomsledare blir soldater och herdar för en dag.
Traditionen har pågått i minst 15 år och är bara en liten del av kyrkornas samarbete med skolan. Den ekumeniska Skolkyrkan erbjuder Bibeläventyret GT till årskurs 4, Bibeläventyret NT till årskurs 5 och Påskpussel (en slags påskvandring) till årskurs 6. När eleverna börjar i 7:an arrangerar Skolkyrkan i samarbete med bland annat elevhälsan en upptaktsdag och på vårterminen återknyter man kontakten genom en temadag med fokus på relationer. I 8:an erbjuder man konfirmation och 9:orna erbjuds möjlighet att gå K2, en slags uppföljningskonfa. Dessutom har man ett samarbetsavtal med skolan som innebär att Skolkyrkan bemannar skolkaféet Nyfiket.
– Vi glömmer lätt att kyrkan har många kompetenser att erbjuda. Att vi får komma till skolan och prata både etik och relationer är en fantastisk plattform, säger Urban Gustafsson, pastor i Missionskyrkan.
”Det är som en drömvärld”
Maggan Lund jobbar inom Svenska kyrkan och kom från ett tidigare sammanhang där dörren till skolan var nästan helt stängd.
– Här är det som en drömvärld, det är verkligen fantastiskt att få jobba i Skolkyrkan här i Eksjö, säger hon.
Emma Tonnvik och My Kullberg, från Missionskyrkan och Storegårdskyrkan, håller med:
– Kafé Nyfiket är en av de bästa grejerna med det här jobbet. Man får ett sånt kontaktnät.
Entusiasm över hela landet
Man skulle kunna förledas att tro att det bara är i städerna och i de stora församlingarna man lyckas sätta ihop julspel för skolorna, men icke. Entusiasmen i att dela med sig av julens budskap är stor över hela landet. Till exempel i Norra Fågelås strax söder om Hjo där pingstförsamlingen med sina 65 medlemmar engagerar sig mangrant för att ta emot bygdens skolor, förskolor och dagverksamheter.
– Vi inbjuder till den här julvandringen var tredje år och bygger om hela kyrkan för ändamålet, vi vuxna tar ut semesterdagar från jobbet och barnen som är engagerade ber om ledigt från sin skola, berättar Eva-Karin Hultgren.
För att skolorna ska kunna tacka ja utan betänkligheter har man bearbetat materialet noga utifrån läroplanen. Först visar församlingens äldre och några barn på gamla svenska jultraditioner som att ysta ost och stöpa ljus.
Sedan visar man Bibelns berättelse om Jesus, naturligtvis med levande bebis, i stallet. Till sist bjuder den otäcke Herodes på gästabud med lussebullar och pepparkakor innan eleverna åker buss tillbaka till sina skolor.
Får hjälp från grannförsamlingarna
Grannförsamlingarna hjälper till i köket och har även bidragit ekonomiskt. Dräkterna till de medverkande sys i kapellet och på kyrkans övervåning finns personer som ber.
– Där kan medlemmar som inte orkar eller vill spela teater göra en stor insats. Projektledare är Ebba Hultgren, 18 år, och Rasmus Clausen, 13 år, och jag är mycket stolt över att ungdomarna tar ett sådant här ansvar i församlingen, säger Eva-Karin Hultgren.n