Nyheter
Kyrkor mycket mer aktiva på nätet
Coronapandemin har fört det goda med sig att många församlingar tvingats att snabbt bli bättre på att nå ut på internet. – Det värmer mitt hjärta att se att många församlingar snabbt blivit duktiga på sociala medier, säger prästen Charlotte Frycklund, som sedan 2016 arbetar heltid med sociala medier inom Svenska kyrkan.

När församlingar börjat sända gudstjänster online, på kanaler som Facebook och Youtube, har det många gånger fört med sig att man fått nya besökare, som inte brukar gå till kyrkan, förklarar hon.
– Många kollegor berättar att de överraskats av hur många som går på de digitala gudstjänsterna. Jag har själv varit präst på landet i många år, och vet hur det kan vara. Det kan komma fem-tio personer på varje gudstjänst, och man vet i förväg vilka det är som kommer. På nätet kan det plötsligt bli 200 personer.
En förklaring till att gudstjänster via sociala medier når nya personer är att tröskeln för att delta i gudstjänsten blir så mycket lägre, menar Charlotte Frycklund.
– Folk har så mycket omkring sig, och söndagen har för många av oss blivit som en vardag. Att ta sig tiden att gå till kyrkan kan bli för mycket. Att i stället följa en gudstjänst på sociala medier blir då enklare, och nu ser vi att folk faktiskt vill delta i gudstjänsterna.
Många hör av sig
Charlotte Frycklund har också upplevt att de andakter hon själv är med och sänder, nu en gång i veckan, blivit mycket välbesökta.
– Det är många som interagerar. De skriver till oss och tackar, och berättar att de ser fram emot andakterna och sätter sig ner och tänder ett ljus vid den tiden de sänds, och de delar andakterna i sitt flöde. Det blir på något sätt samma värme som jag kände när jag arbetade i församling.
Roligt jobb
Efter några år som nätpräst trivs Charlotte Frycklund fortfarande mycket bra med sin speciella roll.
– Det är helt fantastiskt roligt! Jag var församlingspräst i 20 år innan jag började arbeta med internet som bas, och min erfarenhet är att det är mycket lättare att prata om de stora existentiella frågorna på nätet.
Att prata med någon okänd, som man inte har en relation till, kan ofta vara lättare än att samtala med en präst man vet att man kommer att fortsätta se varje vecka även efter att man berättat om sina innersta känslor, menar Charlotte Frycklund.
– På nätet kan jag som präst känna mig som främlingen i tågkupén som folk öppnar sig för. I dag är det ofta sociala medier som är den plats där man första gången sätter ord på sina känslor, och jag tycker om att få vara den där främlingen man öppnar upp sig för.
Lidande väcker frågor
Nätprästen berättar att många söker svar på det tillsynes meningslösa lidandet i tillvaron, och frågar sig varför de råkat ut för olika svårigheter. I de samtalen kan hon själv utgå från sina egna frågor när hon förlorade sitt första barn, som dog som liten baby.
– Jag ville så gärna få veta varför det hände, men jag landade till slut i en tillförsikt att Gud inte berättar varför, men att han sitter bredvid i smärtan. Det är kanske inte någon intellektuellt tillfredsställande förklaring, men för mig gjorde det hela skillnaden. Upplevelsen av att inte vara ensam gjorde att jag inte gav upp.
Läs mer ”Vänlighet kan vara kyrkans superkraft på sociala medier”