Nyheter
Livets ord-pastor trött på sektstämpel
I går var Livets ord i fokus i SVT-programmet "Den enda sanna vägen". Men föreståndaren Joakim Lundqvist är innerligt trött på att slentrianmässigt sektstämplas.

SVT-programmet "Den enda sanna vägen" är en dokumentärserie om sekter i Sverige. I programmet intervjuas medlemmar i Scientologikyrkan, Moonsekten och andra rörelser.
Även Livets ord i Uppsala får sin släng av sleven. I gårdagens avsnitt intervjuas tidigare medlemmar och församlingens ledare Joakim Lundqvist får svara på om han har en särskild kontakt med Gud.
– Varje ledare står ju inför uppgiften att på bästa sätt försöka förmedla vad man tycker är viktigt och vad Gud säger. Däremot finns ingen exklusivitet i att bara jag kan be och ha kontakt med Gud och att alla andra ska göra som jag säger, säger han i intervjun.
Farit illa
Han medger att det funnits folk som farit illa i församlingens historia.
– Ofta går detta väldigt långt tillbaka i tiden, och det kan vara svårt att reda ut sådana saker. Min ambition är att komma till den punkt att den personen känner att man kan gå vidare eller till och med komma tillbaka igen som en del har gjort, säger han.
Han menar att en församling alltid är en kombination av det gudomligt fullkomliga och det mänsklig bräckliga.
– Vi beklagar djupt de tillfällen då människor har blivit felaktigt behandlade. Som tagit skada av försumlighet, bristande lyhördhet eller felaktigt bemötande från vår sida. Där sådant har skett ber vi från djupet av hjärtat om förlåtelse.
I Livets ords tidiga historia var det mer regel än undantag att församlingen sektstämplades i olika medier. Men de senaste åren har mycket hänt, inte minst i det ekumeniska samarbetet med andra församlingar i Uppsala.
Ändå verkar sektstämpeln dröja sig kvar i många artiklar. Senast förra veckan använde Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin epitetet "sekt" när han skrev om Livets ord.
När Dagen frågar vad han grundar detta på svarar han:
– Enligt Nationalencyklopedin är en sekt en religiös grupp som markant avviker från den eller de religiösa huvudlinjerna i ett samhälle". Det uppfattar jag att Livets ord gör.
Pekar på ekumenik
Joakim Lundqvist jämför Nationalencyklopedins definition med sitt eget sammanhang.
– Livets ord är en del av Uppsala kristna råd. Både jag och våra övriga pastorer medverkar regelbundet i andra samfundsarrangemang. I somras deltog sex ledare för andra kristna samfund i vår stora Europakonferens, som en manifestation av den kristna tro vi alla har gemensamt.
Att då bli jämförd med sammanhang som scientologer, Moonkyrkan och Hare Krishna tycker han är grovt förtal av kyrkan.
– Det är en djup kränkning av våra församlingsmedlemmars kristna tro och integritet. Sektstämplingen av Livets ord är också något som jag vet upprör mängder av kristna långt utanför vårt eget sammanhang, skriver han på sin blogg.
Han tycker heller inte att församlingen präglas av ett svartmålande och ett avståndstagande från omvärlden – något som också brukar känneteckna det man i vardagligt tal kallar sekt.
Som exempel tar han församlingens arbete med boende för EU-migranter, gåvor av mat och kläder till Uppsalas hemlösa och arbetet med utsatta barn i Indien.
– Detta gör oss inte på något sätt till ofelbara helgon. Men det återstår för dessa medier, som så lättvindigt använder sig av sektstämpeln, att förklara exakt hur Livets ord stämmer in i bilden av en världsfrånvänd och omvärldsdemoniserande sekt, skriver han.