Nyheter

Nu är barnhemspojken föreståndare för arbetet som räddade honom

Shahbaz Inayat från Pakistan har vigt sitt liv åt att rädda andra. I dagarna har han rest runt i Sverige och berättat om pojkhemmet i Faisalabad där han själv växte upp och som han nu förestår.

Shahbaz Inayat undervisar några av pojkarna på pojkhemmet i Faisalabad, Pakistan.
Shahbaz Inayat undervisar några av pojkarna på pojkhemmet i Faisalabad, Pakistan.
Publisert Sist oppdatert

Pojkhemmet startades 1963 av den svenska missionären Birgit Lindén. I dag bor 55 pojkar mellan fem och arton år på pojkhemmet. Förutom mat, husrum och annan trygghet får de också en utbildning. 300 rupier i månaden, cirka 24 kronor, kostar barnens skolgång.

-I Pakistan är utbildning räddningen till att ha ett bättre liv och bli självförsörjande, förklarar Josef Sjöberg, som själv arbetat i Pakistan med att hjälpa människor.

Sedan i fjol är han och familjen hemma i Sverige, men Josefs arbete är fortfarande inriktat på Pakistan dit han åker regelbundet. De senaste veckorna har han åkt runt med Shahbaz Inayat och besökt olika församlingar där den pakistanske gästen berättat om pojkhemmet i Faisalabad och vädjat om stöd.

Det är färgstarka berättelser som han har delat. De handlar om unga pojkar som levt i olika grader av misär. En pojke som hamnat i slavliknande förhållanden, som lämnats bort för att betala en skuld och som sedan tvingades arbeta fastkedjad. Två syskon vars mamma hade skjutit ihjäl pappan efter att ha blivit misshandlad. När hon sattes i fängelse fick sönerna komma till pojkhemmet. Ja, ni hör själva.

Från Sverige stöttas arbetet av flera församlingar. Edsbyn, Kulltorp, Mullhyttan och Karlskoga är några av de platser där engagemanget för pojkhemmet är brinnande. Det är också dessa platser som Shahbaz Inayat passat på att besöka. I 20 års tid har han varit pojkhemmets föreståndare men detta är hans första besök i Sverige. Under sina veckor här har han också fått möjlighet att besöka Birgit Lindén som fortfarande är i livet, nu 84 år gammal.

Långt innan vår tids rop om att hjälpa människor på plats hade börjat skalla visste hon vad hon ville göra och genom åren har nästan 900 pojkar fått ett hem på pojkhemmet i Faisalabad. Enligt Josef Sjöberg var det även Erikshjälpens första projekt utanför Sverige.

Pojkhemmet har gett pojkarna ett liv de aldrig annars skulle ha fått och möjligheten till att utbilda sig har tagit en del riktigt långt. I dag är några av pojkarna läkare i England. En har doktorerat i matematik med examen vid Lunds universitet.

Jag frågar Josef Sjöberg om det inte är svårt att försöka väcka engagemang för behov som finns så långt borta samtidigt som vi ser så många människor i nöd när flyktingar väller in i vårt närområde.

-Det ena behöver inte utesluta det andra. Bägge sakerna viktiga, konstaterar han.

-Sverige är väldigt förskonad från allt elände. Världen ser inte ut som Sverige. Det är en otroligt annorlunda värld där ute. Speciellt Pakistan bott där vi har bott i två och ett halvt år. Där finns otroliga behov. I Islamabad har funnits stora flyktingläger i 10–15 år men det är ingen som skriver och om dem.

På tisdag åker Shahbaz Inayat tillbaka till Pakistan och pojkhemmet i Faisalabad. Där väntar 55 pojkar på honom tillsammans med hans fru och de tre egna barnen.

Powered by Labrador CMS