Livsstil

Palmkvistar som pekar mot vår framtid

Hur hade det varit om palmsöndagen utspelat sig i dag? Förmodligen hade en åskådare twittrat: ”Jesus är den som ska göra slut på alla krig! Äntligen!”

I Valencia, Spanien, hålls varje år en speciell procession på palmsöndagen.
I Valencia, Spanien, hålls varje år en speciell procession på palmsöndagen.

Varför valde Jesus att rida på en åsna och varför reagerade tiotusentals människor med att vifta med just palmkvistar? Bibeln är full av symboler som behöver förstås i historiens sammanhang.

Redan 500 år tidigare hade Sakarja profeterat om Messias: ”I ringhet kommer han, ridande på en åsna, på en ung åsnehingst”. Det var en profetia alla kände till. En händelse alla hade väntat på. Därför valde Jesus att rida på en åsna, menar Göran Lennartsson, teolog och pastor i pingstkyrkan i Uppsala.

I palmsöndagens bibeltext väljer Jesus att för första gången synligt kampanja med budskapet om att han är Messias.

– När Jesus satte sig på en åsna tog han pr-byråns råd. Det var helt enkelt det bästa sättet att berätta att han är den Messias som det står skrivet om. Det var signalen som triggade omgivningen, säger Göran Lennartsson.

Men åsnan symboliserade även något mer. Åsnor användes av folket. De var böndernas arbetsdjur. Att äga en häst var ovanligt. Hästar tillhörde människor i maktposition och användes i krig. Enligt Göran Lennartsson var åsnan en symbol för ödmjukhet. Jesus kom som Messias, men han visste att han inte skulle bli den kung som folket förväntade sig. Inte ännu. I stället skulle han komma för att ge sitt liv på korset.

Varför använde Jesus symboler, varför pratade han inte bara klarspråk?

– På den tiden pratade alla på det sättet. Det var det folk var vana vid. Och just därför fungerade det. Det är precis som i vår tid med sociala medier. Det är vårt kommunikationsmedel.

Så i dag hade Jesus i stället använt sig av Twitter?

– Haha, ja det hade han säkert gjort.

Även palmkvistarna spelade en viktig roll. De var fredens och livets symbol och användes för att påminna om att Messias, räddaren, en dag skulle komma.

– När de viftade med palmbladen var det för att manifestera en övertygelse. Messias var identifierad. Alla kände till symbolen och på det sättet pekade folket ut Jesus som Messias, säger Göran Lennartsson.

Vad betyder historien för oss i dag? Enligt Göran Lennartsson innebär det att vi kan fira tillsammans med de tiotusentals människor som stod och viftade med palmkvistar entusiastiska över vad de precis hade insett, att Jesus är Messias. Men samtidigt är det lika viktigt att se det som faktiskt inte händer.

– Jesus blir inte den idealkung folket hade förväntat sig. Det blir inte fred på jorden, snarare tvärt om. Men Jesus är Messias och den utlovade freden ska fullbordas när Jesus kommer tillbaka.

– Fast det ligger i vår framtid. Palmsöndagen är en påminnelse om att mer väntar oss. Det är inte kört för världen. Del två i berättelsen kommer.

Procession på palmsöndagen

I Valencia, Spanien, hålls varje år en speciell procession på palmsöndagen. Hundratals människor deltar.

De bär en staty av Jesus inridandes på en åsna och handgjorda figurer av vita palmkvistar genom hela staden Elche. Det anordnas även en tävling där kreativa palmfigurer visas upp för allmänheten.

Palmsöndagens procession är startskottet för heliga veckan, Semana Santa, som är Spanien viktigaste religiösa högtid.

Symbol för Guds omsorg om djuren

Vem gav vildåsnan hennes frihet, vem löste henne från repen? (Job 39:8). Bibelordet har inspirerat den kristna vegetariska föreningen Vildåsnan som arbetar för att lyfta frågan om hur vi behandlar djur och hur vi äter.

Åsnan får stå som symbol för Guds omsorg om och vilja att använda sig av djuren.

– Vi tänker att det finns en vegetarisk vision­ i Bibeln. Gud vill se fred mellan alla relationer­ i skapelsen. Den exploatering av djur som pågår idag ser vi som helt emot Guds vilja,­ säger Annika Spalde, ordförande för Vildåsnan.

Samma text på första advent

Palmsöndagens bibeltext används också vid första söndagen i advent. Ordet advent betyder ”ankomst” och är en tid av förberedelse inför julen, när Jesus föds. Texten läses vid advent för att påminna om hur Jesus ”kommer till sitt folk på nytt” och hur kristna över hela världen hyllar honom som Messias.

Kostade 300 denarer

Maria smorde Jesu fötter med en dyrbar äkta nardusbalsam och torkade dem med sitt hår. Enligt Judas kostade flaskan trehundra denarer. På den tiden motsvarade en denar vad en vanlig arbetare tjänade på en dag. Trehundra denarer skulle alltså kunna motsvara cirka ett års arbete.

Powered by Labrador CMS