Nyheter
Pelle Hörnmark: Likställ inte barn- och troendedop
Att medlemskapsfrågan diskuteras ute i landets pingstförsamlingar känner Pelle Hörnmark till. Däremot vill han inte komma med några klara direktiv för hur man bör agera.

Det finns däremot en sak som inte går att rucka på om man som församling vill fortsätta tillhöra Pingst FFS, nämligen troendedopets särställning.
–Ett fullt ut bejakande av barndopet finns det inte plats för inom Pingst FFS, slår Pelle Hörnmark, föreståndare för nämnda organisation, fast.
Man kan alltså inte likställa barndop med troendedopet, om man är en pingstförsamling. Har man som vissa pingstförsamlingar valt att ta bort troendedopet som ett medlemskrav bör man vara tydlig med att troendedop fortfarande är det önskvärda steget för en medlem.
Enda riktiga dopet
– I våra samtal om medlemsbegreppet har vi blivit ännu mer övertygade om det baptistiska dopet. Grunden är förkunnelsen om att det är det giltiga dopet. Men det finns utrymme i dag inom pingströrelsen att se på medlemskap på olika sätt.
Bör dop och medlemskap överhuvudtaget hänga ihop?
– Personligen ser jag dopet som en väg in i Kristus och in i församlingen. Men för många handlar det om att anpassa medlemsbegreppet till verkligheten. Vårt problem med medlemsbegreppet är att det inte alltid är synonymt med församlingsbegreppet, om man med det menar de som firar gudstjänst och finns med i gemenskapen.
Om man fortsätter ha troendedopet som grund för medlemskap, bör man då även vara tydlig med att det gäller för att ta emot nattvarden?
– Jag vill inte säga vad man bör göra. Personligen tror jag att nattvarden är en församlingsangelägenhet. I de flesta församlingar har man dock inte stängt nattvardsbord utan öppet för alla som kommer.
Hur hanterar man de eventuella konflikter som kan dyka upp i kölvattnet av diskussionen i respektive församling?
– Det är bara att hoppas att man tar tid på sig i församlingen, att inte ändra grejer snabbt och obetänksamt utan att man gör det på ett teologiskt hedervärt sätt och med ett bibliskt förhållningssätt. Man måste kunna beskriva förändringen utifrån en nytestamentlig församlingsbild.