Nyheter

Pelle Hörnmark slutar som pingstledare

Pelle Hörnmark slutar som pingstledare. Det meddelade han på Pingströrelsens rådslag som i helgen hålls i Stockholm.

Pelle Hörnmark är kvar som pingstledare fram tills nästa år.
Pelle Hörnmark är kvar som pingstledare fram tills nästa år.
Publisert Sist oppdatert

Omkring 350 ombud från olika pingstförsamlingar runtom i Sverige har samlats för att gå igenom rörelsens gemensamma angelägenheter.

Förutom en hel del formalia meddelade Pelle Hörnmark att han inte fortsätter som pingstledare, ett jobb han haft de senaste sju åren. Förslag till efterträdare väntas kunna presenteras till pastorskonferensen i januari.

– Jag har en känsla av att det är tid för oss att växla. Det finns många skäl som säger att jag borde stanna eftersom det är så spännande. Så därför känns det lite sorgsamt, säger han till Dagen.

Under kvällsgudstjänsten på fredagen gick predikan i självrannsakans tecken å rörelsens vägnar och Hörnmark tog bland annat upp behovet av generositet kring teologisk bredd.

– Men jag har samtidigt insett att det inte går att ha hur breda vägrenar som helst, och någonstans behöver man fundera kring vad som är det centrala. Vi behöver inte tycka lika i alla frågor. Men det viktiga är att vara frimodig med att Jesus kom till världen för att rädda världen, inte för att döma den, sa Pelle Hörnmark och fortsatte:

– I dag är vi kända för helt andra grejer än det vi skulle vilja vara kända för. Jag tror dessutom det finns en bild av oss som vi varit med och skapat själva. Men är det någonstans där integrationen någorlunda verkar fungera är det i svenska pingstförsamlingar. Pingströrelsen behöver inte dogmer, utan framförallt nöd och brustenhet.

Under rådslaget adresserades det faktum att många kvinnliga församlingsledare slutar efter kort tid i tjänst, något Dagen tagit upp i tidigare artiklar.

– Det är ju inte bra. Vi försöker skapa bättre förutsättningar, men jag tror inte att pingströrelsen är sämre än samhället generellt. Men vi vet att lika många börjar som pastorer men efter några år är männen 75 procent och kvinnorna 25 procent. Vi behöver säkerställa att det inte finns system som gör det svårt för människor att leva ut sin kallelse, säger Pelle Hörnmark.

Powered by Labrador CMS