Livsstil
S:t Peters kyrka får nytt liv igen
För några år sedan stod S:t Peters metodistförsamling i Stockholm vid ett vägskäl. Om inget gjordes riskerade den att dö.– Nu känner vi lite luft under vingarna, säger pastor Linus Brengesjö som arbetat i församlingen sedan augusti 2013.

S:t Peters kyrka reser sig ståtligt ett stenkast från LO-borgen i centrala Stockholm. En stolt gammal metodistkyrka utan framtid, verkade det.
Men på bara några år har den levt upp igen. Nu råder en framtidstro i församlingen som inte funnits förut. En slags nybyggaranda har tagit plats i medlemmarnas sinnen.
För några år sedan såg det allt annat än ljust ut. En handfull personer på gudstjänsterna. En åldrad skara där det glesnat i leden i en oroväckande snabb takt.
Förändring eller nedläggning? Det var alternativen. En del av lösningen blev att anställa en tidigare pingstvän utan erfarenhet, varken av att leda en församling eller att gå i bräschen för ett förnyelsearbete.
– Jag hade tidigare jobbat med unga vuxna i pionjärarbete. Men det här var annorlunda, berättar Linus Brengesjö när vi träffas efter en gudstjänst i kyrkan.
Medan lilla Doris, 3 år, klänger lite på sin pappa vid fikabordet, berättar Linus, som pluggat till pastor på Teologiska högskolan i Stockholm, att han sökte och fick den annonserade tjänsten.
– Jag såg möjligheter att få vara med i ett sammanhang och skapa arbete för förnyelse, berättar Linus som är 28 år och gift med Ellinor. I familjen ingår också deras 2-årige son Linné.
Uppgiften var dock allt annat än enkel. S:t Peters metodistförsamling bildades i slutet av 1800-talet och var som störst runt sekelskiftet då den hade cirka 600 medlemmar.
Under 1970- och 1980-talet var den en viktig plats för den ekumeniska och karismatiska rörelsen. I församlingen har också funnits ett starkt socialt engagemang.
– Jag läste på om församlingens historia och upptäckte att hos Metodistkyrkans grundare John Wesley finns mycket av hängivenhet, att ge sig ut på gatan och leva bland de mest utsatta i samhället.
Församlingen beslutade att fokusera på åldern 20-30 år. En grupp som sällan finner sig tillrätta i en traditionell verksamhet utan ofta söker sig till sammanhang som bättre motsvarar deras behov.
– Därför startade vi nya mötesplatser som kunde tilltala den målgruppen. Lovsångsgudstjänster på fredagar och ”Bibel och brunch” på lördagar, berättar han.
Och omläggningen har gett resultat. De senaste två och ett halvt åren har man hälsat ett 50-tal medlemmar välkomna. De allra flesta från andra församlingar och i alla olika åldrar.
– Några har inte gått i kyrkan på länge, andra kommer från församlingar som lagts ned, förklarar Linus Brengesjö.
Barn- och ungdomsorganisationen Equmenia har ställt upp med ledarträning och inspiration i omstartsarbetet. En värdefull hjälp.
– Det har fungerat väldigt bra. Magnus Sternegård och flera andra har varit hos oss och bidragit med sina erfarenheter och kunskaper. Ett otroligt fint stöd. Vi är mycket tacksamma.
S:t Peter är den enda, tidigare metodistkyrkan, som i dag finns kvar i Stockholms innerstad. Trefaldighet på Östermalm och S:t Paul på Södermalm har sålts och församlingarna är nedlagda.
För några veckor sedan startades en ungdomsförening i S:t Peter. Som ett uttryck för den expansion som pågår.
– I vårt förnyelsearbete är satsningen mot den unga generationen en spjutspets. Det är de som kommer att bära församlingen vidare