Nyheter
USA-rapport: Stora framsteg för religionsfrihet i Sudan
Sudan och Uzbekistan gjorde under 2019 påtagliga framsteg när det gäller religionsfrihet. Det skriver amerikanska religionsfrihetskommissionen USCIRF i sin årliga rapport. Indien och Ryssland hör däremot till de länder där utvecklingen går åt fel håll.

Den fristående kommissionen U.S. Commission on International Religious Freedom, USCIRF, ger varje år rekommendationer till det amerikanska utrikesdepartementet rörande vilka länder i världen som särskilt bör kritiseras för övergrepp mot religionsfrihet. I årets rapport, som presenterades på tisdagen, lyfts två positiva exempel fram. I både Sudan och Uzbekistan har regeringarna samarbetat med USCIRF och en tydlig positiv utveckling uppges ha ägt rum under 2019.
"Anmärkinngsvärda förändringar"
I Sudan har ”anmärkningsvärda förändringar” skett, skriver kommissionen. En gräsrotsrörelses protestaktioner ledde till att islamistregimen föll, och den övergångsregering som nu styr har infört religionsfrihet i konstitutionen. I november upphävde regeringen de lagar som tidigare använts för att bestraffa personer, särskilt kvinnor, som inte följde regimens strikta tolkning av sunni-islam.
Mycket arbete återstår, bland annat för att avskaffa hädelselagstiftningen, men utvecklingen är ändå så positiv att Sudan inte längre räknas till kategorin CPC, Country of particular concern (särskilt oroande länder).
Räder har upphört
Även i Uzbekistan ser USCIRF klara förbättringar. Landet har under 2019 tagit ”påtagliga steg” för att leva upp till sina åtaganden när det gäller religionsfrihet, sägs det i rapporten. Regeringen har upphört med räder mot religiösa sammankomster, och meddelat att det ökända fängelset Jasliq ska stängas. Mycket arbete återstår fortfarande, bland annat sitter fortfarande många muslimer fängslade för sin tro. Men kommitténs slutsats är att även Uzbekistan bör flyttas från kategorin CPC.
Indien oroar
I flera andra länder ser USCIRF däremot en negativ trend. Särskilt lyfts Indien fram som ett land med en oroande utveckling, och för första gången på nära 20 år rekommenderas att landet nedgraderas till CPC.
”Under 2019 blev det en drastisk försämring av religionsfriheten i Indien, med ökande angrepp mot religiösa minoriteter”, skriver kommissionen.
Efter valet i maj, som ledde till att hindunationalistiska BJP fick sitta kvar vid makten, använde regeringen sin stärkta ställning till att införa lagar som inskränker religionsfriheten, särskilt för muslimer. Den nya medborgarskapslagen som gör det lättare för migranter att bli medborgare, så länge de inte är muslimer, betonas som ett allvarligt övergrepp. Lagar mot koslakt och mot religionsbyte har också bidragit till att regeringen under 2019 ”skapat en kultur av straffrihet för kampanjer av trakasserier och våld mot religiösa minoriteter över hela landet”, skriver USCIRF.
Jehovas vittnen utsatta
I Ryssland fortsätter regeringen att ha ”icke traditionella” religiösa minoriteter som måltavla i det som officiellt beskrivs som att man bekämpar extremism. Till exempel ökade förföljelsen mot Jehovas vittnen under förra året. Hundratals medlemmar sitter häktade, har reserestriktioner eller utreds för brottsmisstankar, konstaterar USCIRF. Flera muslimska rörelser och scientologer är också utsatta, då medlemmar uppges riskera åtal för fredliga religiösa aktiviteter. Även Ryssland bör enligt USCIRF hamna på CPC-listan.
USCIRF rekommenderar i år utrikesdepartementet att ha följande länder i kategorin CPC:
Burma, Eritrea, Indien, Iran, Kina, Nigeria, Nordkorea, Pakistan, Ryssland, Saudiarabien, Syrien, Tadzjikistan, Turkmenistan och Vietnam.