Nyheter

Amerikanskt erkännande: IS begår folkmord

Representanthuset antog enhälligt en resolution att IS utför ett folkmord. Det sätter press på Barack Obama att agera.

###
Publisert Sist oppdatert

Med 393 röster mot 0 antog det amerikanska representanthuset resolutionen där de erkänner att Islamiska staten begår ett folkmord på kristna och etniska minoriteter i Syrien och Irak, ett politiskt beslut jämförbart med Europaparlamentets erkännande.

– Det har oerhört stor betydelse, säger Johan Ingerö, expert på amerikansk politik, och verksam vid Timbro.

Beslutet innebär dock inte att USA nu erkänt att IS begår ett folkmord, utan det får snarare betraktas som ett första steg på vägen. Representanthuset är bara en av flera politiska maktbaser i USA, och tillsammans med senaten utgör dessa båda kammare USA:s kongress.

Men resolutionen är en viktig markering, som sätter press på andra aktörer att följa efter. Såväl senaten som presidenten måste nu ta ställning sig till representanthusets folkmordserkännande.

– Det kommer att bli svårt för landets två tyngsta diplomater att inte förhålla sig till det här, säger Johan Ingerö, och syftar då på president Barack Obama och utrikesminister John Kerry.

– Använder man ordet folkmord är man juridiskt förpliktigad att ingripa. Det är därför så många europeiska regeringar är varsamma med ordet, och det var därför Europaparlamentets beslut var så viktigt, att de kallade en spade för en spade.

Enligt Johan Ingerö skapas nu ett tryck i USA att erkänna att IS begår ett folkmord, inte minst är beslutet viktigt med tanke på att USA befinner sig i presidentvalsläge, och ett folkmordserkännande kan komma att bli en del i valkampanjen.

– Den här resolutionen pekar ut ett folkmord mot just kristna grupper, den som duckar i den frågan i ett valår kan få problem i höst, eftersom kristna grupper är starkare i amerikanska val än i svenska.

Kan en avgående president ta ett beslut om att erkänna folkmord, och sedan lämna över ansvaret till sin efterträdare?

– Det skulle förvåna mig oerhört. De beslut amerikanska presidenter fattar innan de lämnar handlar om att benåda en eller annan person, sällan något som skulle kunna dra in landet i krig. Men för nästa president är det här viktigt.

Alla presidentkandidater har på olika sätt sagt att de ska bekämpa IS, även om detaljerna ofta är ganska vaga. Om någon vågar kliva fram och använda ordet folkmord efter representanthusets erkännande återstår att se.

Trots att Johan Ingerö betonar att representanthusets beslut betyder mycket, såväl moraliskt som politiskt, så säger han också att det gäller att vara realist. Eftersom de som röstat igenom beslutet inte har makt över USA:s militära eller diplomatiska krafter behöver de heller inte ta det direkta ansvaret för beslutet. Hade deras beslut inneburit ett militärt ingripande är det inte säkert att röstsiffrorna hade varit 393-0.

Redan om en vecka ska USA:s utrikesminister John Kerry avgöra om USA officiellt ställer sig bakom resolutionen. Det skriver KD-politikern Lars Adaktusson på sin blogg, där han också noterar att Europaparlamentets beslut från i februari, att erkänna att IS begår ett folkmord, åberopades i USA.

Det var Lars Adaktusson som drev frågan i EU-parlamentet, och på sin blogg skriver han om sina förhoppningar.

– Att representanthuset nu tar ställning för att kalla Islamiska statens grymheter vid sitt rätta namn tvingar förhoppningsvis president Obama att ersätta sin hittillsvarande passivitet med ett aktivt arbete för att åstadkomma ett folkmordserkännande i FN:s säkerhetsråd.

Powered by Labrador CMS