Nyheter
Bråk om religionsundervisningen i grekiska skolor
Landets ärkebiskop varnar för att undervisning om alla religioner kommer att skada Greklands kultur och samhälle.

Den grekiska regeringen, med utbildningsminister Nikos Filis i spetsen, vill förändra religionsundervisningen i landet.
Hittills har undervisningen enbart berört grekisk-ortodox kristendom. Men om ändringarna genomförs kommer religionsundervisningen i grekiska grundskolor och gymnasieskolor framöver att presentera alla religioner i världen – dock med fortsatt betoning på grekisk-ortodox kristendom.
Ärkebiskop Ieronymos av Aten och hela Grekland har tidigare uppmanat premiärminister Alexis Tsipras att stoppa planerna. Och genom att nyligen kalla de föreslagna förändringarna i religionsundervisningen "oacceptabla och farliga" kastade han nytt bränsle på brasan i bråket med utbildningsminister Nikos Filis.
Enligt ärkebiskopen kommer förändringarna inte att bära frukt. ”De skadar vår kultur och vårt samhälle och kommer att orsaka en spricka mellan kyrka och stat."
Utbildningsministern svarade genom att anklaga ärkebiskopen för "panikspridande". Enligt tidningen Greek reporter uppger källor vid utbildningsdepartement att Nikos Filis har följt den grekiska kyrkans tre önskemål, nämligen att religionsundervisningen ska vara fortsatt obligatorisk, att undervisningstimmarna ska vara lika många och att grekisk-ortodox kristendom ska vara huvudfokus.
Utbildningsminister säger att förändringarna i religionsundervisningen är ett resultat av tre års pedagogisk erfarenhet, flera månaders dialog mellan lärare, teologer och företrädare för grekiska kyrkan – och att grekisk-ortodox kristendom ska betonas.