Nyheter

Ebola-utbrott kan hota sjukhuset där Denis Mukwege har verksamhet

Ebola-utbrottet i nord-Kivu i DR Kongo har hittills lett till 1 700 dödsfall. – Läget är allvarligt, säger Therese Svensson, regionledare på biståndsorganisationen PMU. Oron finns nu att utbrottet ska sprida sig över landet, och även till södra Kivu där Panzisjukhuset ligger.

Världshälsoorganisationen WHO oroas av läget i DR Kongo, liksom flera hjälporganisationer. Här är WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus på besök på en klinik som behandlar ebola i Butembo. Han talar med en kvinna som förlorade sin man när paret besökte en ebolaklinik. Kliniken attackerades av beväpnad milis, och hennes man mördades.
Världshälsoorganisationen WHO oroas av läget i DR Kongo, liksom flera hjälporganisationer. Här är WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus på besök på en klinik som behandlar ebola i Butembo. Han talar med en kvinna som förlorade sin man när paret besökte en ebolaklinik. Kliniken attackerades av beväpnad milis, och hennes man mördades.
Publisert Sist oppdatert

För fyra år sedan dog över 11 000 personer i ett ebolautbrott i Västafrika. Ebola är en av "de mest smittsamma och dödligaste sjukdomarna i världen", enligt Läkare utan gränser.

Med början i augusti i år har ett nytt ebolautbrott drabbat östafrikanska DR Kongo. Över 1000 personer har hittills dött, bland dem 34 hälsoarbetare.

– Det är en svår situation i nord-Kivu, säger Therese Svensson på biståndsorganisationen PMU.

PMU har verksamhet i DR Kongo, men inte i de delar som är drabbade nu. På PMU följer man dock utvecklingen noga, eftersom det finns risk att utbrottet sprider sig till södra Kivu.

Har inte förtroende

Där finns Panzisjukhuset, som stöds av PMU och där nobelpristagaren Denis Mukwege bedriver sin verksamhet för kvinnor drabbade av sexuellt våld.

– En rädsla och oro för spridning finns alltid. På Panzisjukhuset arbetar PMU:s partner med att informera och förebygga. De informerar befolkningen hur man ska agera förebyggande samt vid risk för eventuell smitta, säger Therese Svensson.

Hon berättar att Denis Mukwege har hållit tal till befolkningen, där han uppmanar till samarbete med de aktörer som är närvarande för att behandla och minska spridningen.

Just information om sjukdomen och om vikten av vaccinering är viktigt, säger Therese Svensson. I norra Kivu har man inte lyckats inkludera befolkningen i hälsoarbetet på ett bra sätt, menar hon.

– Det har funnits aktörer på plats för att vaccinera. Men det är ett problem att människor inte söker hjälp, de har inte tillit till eller förtroende för de hälsoarbetare som finns på plats. I stället väljer man att inte vaccinera och att själv begrava sina döda. Det handlar i stor utsträckning om människor som bor långt ut på landsbygden och i skogen och som saknar utbildning, säger hon.

Bristen på tillit har till och med lett till att hjälparbetare har attackerats.

– Hälsocentraler har attackerats och bränts ner, berättar Therese Svensson.

Instabilt

Bristen på tillit beror bland annat på spridning av vaccinmyter, men framför allt på politisk instabilitet.

– Det är en region som är hårt drabbad av konflikter och av politisk oro. Väpnade rebellgrupper kontrollerar olika områden i regionen, provinsen är svårt drabbad av konflikter och politisk oro, vilket också hindrar att hjälpen når fram, säger Therese Svensson.

Läget är annorlunda i södra Kivu, menar hon.

– Där är man mer förberedd för att hantera ett utbrott.

Samtidigt följer PMU utvecklingen noga i området, berättar hon. Therese Svensson ska själv åka till DR Kongo i juni för att på plats se hur läget är.

Exakt hur åtgärdsplanen på Panzisjukhuset och i södra Kivu ser ut har hon ingen information om i dagsläget.

Läs även | "Kyrkorna är de enda som erbjuder vård och utbildning"

Kyrkan har förtroende

Panzisjukhuset vaccinerar inte människor nu, men sjukhuset och de aktörer som PMU samarbetar med skulle eventuellt kunna användas för att mota ebola om det visar sig att epidemin sprider sig, säger Therese Svensson.

– Kyrkan skulle också säkert kunna gå in och hjälpa till med att informera befolkningen. Kyrkan har stort förtroende.

Just nu behövs det framför allt fokus på att stoppa spridningen i norra Kivu. Är smittan utom kontroll i dagsläget?

– Det är svårt att säga, eftersom vi inte jobbar i Norra Kivu, och vi jobbar inte heller med ebolakrisen. Men från internationellt håll har det kommit rapporter som talar om ett extremt allvarligt läge. Det krävs ett agerande nu från det internationella samfundet. Det behövs mer finansiering, och också att man allokerar rätt medel i rätt tid för att motivera lokalbefolkningen, och att man använder sig av rätt individer för att skapa förtroende.

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa

  • Ebolautbrottet i östra Kongo-Kinshasa konstaterades i augusti 2018. Det var den tionde gången sedan 1976 som ebola upptäcktes i landet.

    Fram till mitten av maj 2019 uppemot 1 700 människor dött.

    Ebola är en typ av blödarfeber, allvarliga sjukdomar som drabbar kroppens alla organ. Symptom är bland annat kräkningar, diarré, utslag, lever- och njursvikt samt blödningar i huden och de inre organen.

    Viruset smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som blod, svett och kräkningar. En person måste ha symptom för att vara smittsam, men ett lik kan också sprida smitta.

    Den svenska regeringen beslutade i mitten av maj att den kommer att skjuta till 40 miljoner kronor för att stötta Världshälsoorganisationen, WHO, i dess arbete i ebolaområdet.

    Under den värsta ebolaepidemin hittills, 2013–2016, dog över 11 000 människor i Västafrika, främst i länderna Guinea, Liberia och Sierra Leone.

    Det är fortfarande inte klarlagt var viruset håller sig gömt mellan utbrotten. Fladdermöss är en tänkbar reservoar för smittan.

    TT, Källor: Folkhälsomyndigheten, Läkare utan gränser, regeringen.

Powered by Labrador CMS