Nyheter
Fängslad kristen man släppt från Nordkorea
Efter nästan sex månader i nordkoreansk fångenskap har en kristen amerikan frigivits. Svenska myndigheter hyllas för insatsen och Jeffrey Fowle har nu återförenats med sin familj.

Strax efter klockan sex på onsdagsmorgonen, lokal tid, klev Jeffrey Fowle av planet på en militärbas i Ohio. Där möttes han av hustrun, parets tre barn samt andra släktingar.
– Det var en fin återförening för en amerikansk medborgare som kom hem, säger överste John Devillier till nyhetsbyrån AP.
Överraskade barnen
För barnen blev mötet med deras pappa en stor överraskning – ingen hade berättat för dem varför de befann sig på militärbasen.
– Deras reaktion var obetalbar. De hade inte träffat sin pappa på länge. Vi trodde nog att de skulle få tårar i ögonen och det fick de – och det fick jag också. Det är fantastiskt att välkomna honom hem.
Enligt Jeffrey Fowles advokat, Tim Tepe, lämnade 56-årige Fowle Nordkoreas huvudstad Pyongyang i ett passagerarplan ägt av det amerikanska flygvapnet.
– Första samtalet jag ringde var till Tatiana (Jeffrey Fowles hustru) för att berätta att Jeffrey var på väg hem, säger Tim Tepe till tv-kanalen WKRC Cincinnati.
– Hon skrek och blev självklart väldigt, väldigt glad.
Jeffrey Fowle befann sig i Nordkorea på turistvisum när myndigheterna grep honom i maj. Han anklagades för att missionera eftersom han lämnade en bibel på en restaurang. Men Tim Tepe dementerar att Jeffrey Fowle skulle ha arbetat som missionär för sin hemförsamling i samband med resan till Nordkorea.
– Att han reste till Nordkorea var i sig inte något onormalt. Han tycker om att upptäcka olika kulturer, även kulturer som vi skulle se som kuvade.
Svar på böner
Varken medlemmar eller pastorer i den församling som familjen Fowle tillhör ville i tisdags ställa upp på några tv-intervjuer. Men en medlem säger att böner har besvarats.
– Jag tvivlar inte på att Gud har gett dem (Jeffrey Fowles familj) styrka att ta sig igenom allt det här som vi egentligen inte kan förstå, säger Tim Tepe.
Den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA uppgav i samband med frigivningen att den hade skett ”i enlighet med president Barack Obamas upprepade uppmaningar”.
Läkarundersökning
Efter frigivningen flögs Jeffrey Fowle till Guam och därifrån vidare till en militärbas i Ohio.
– Han har undersökts av en doktor och uppges vara vid god hälsa. Men han har varit fängslad i Nordkorea och vi vill ge honom tid att komma hem och återförenas med familjen, säger Marie Harf, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.
USA har varken ambassad eller diplomatiska förbindelser i Nordkorea och använder sig regelmässigt av Sverige för att få hjälp med humanitära uppdrag. En talesperson för Vita Huset säger till nyhetsbyrån AP att Sverige har hjälpt till och underlättat frigivningen av Jeffrey Fowle.
Marie Harf tackar samtidigt Sverige för ”outtröttliga ansträngningar” från ambassadens sida i Pyongyang. Men när det gäller den svenska regeringens inblandning vill hon i övrigt inte säga något.
Det vill inte heller Joakim Edvardsson på UD. Han konstaterar enligt Dagens Nyheter bara att Sverige är skyddsmakt åt USA i Nordkorea.
Tackade svenska ambassaden
I juni uttalade sig Tim Tepe för tv-kanalen WLWT Cincinnati. Han sa då att Jeffrey Fowles familj ”skulle vilja uttrycka sin innerliga uppskattning till den svenska ambassaden för dess fortlöpande arbete å Jeffreys vägnar”. Han framförde även familjens tack till alla runt om i världen som hade erbjudit sitt stöd.