Nyheter

FN-organ varnar för effekterna av väderfenomenet El Niño

Strax före jul gick FN:s livs­medelsorgan FAO ut med en varning gällande effekterna av El Nino, väderfenomenet som orsakar den ovanliga torka som nu drabbar Etiopien.

Publisert Sist oppdatert

Höstens torka i Etiopien och även i andra delar av Afrika beror till stora delar på väderfenomenet El Nino och dess återverkningar. Det kan också finnas samband med klimatförändringar som beror på global uppvärmning och därmed längre El Nino-perioder, menar vissa bedömare.

Människor som behöver hjälp

Strax före jul gick FN-organet FAO ut med en ”special alert” – en varning – i det som kallas Early Warning/Early Action System. I en tidigare rapport från november skriver FAO att antalet människor som kommer att behöva livsmedelshjälp i Etiopien har stigit från beräknade 7,5 miljoner till 15 miljoner.

Väderfenomenet El Niño

I rapporten kan man bland annat läsa att väderfenomenet El Nino, som ibland ger torka och ibland översvämningar, i Etiopien troligen kommer att synas i form av kraftigt regn i provinserna Omo, Shabelle och Awash, medan det blir extrem torka i norr. Man uppskattar att antalet barn som drabbas av akut hunger under 2015/2016 är cirka 100 000.

Torkan beräknas drabba minst 12,6 miljoner människor och översvämningarna cirka 110 000. Både etiopiska myndigheter och FAO har vidtagit åtgärder för att på ett tidigt stadium motverka effekterna av El Nino, både genom att omfördela resurser och genom att man nu söker internationellt stöd.

Etiopiens ekonomiska tillväxt totalt sett är god. Enligt Världsbanken ligger den genomsnittliga ökningar av BNP på imponerande tio procent per år, skriver FN i en rapport. Men det ökande välståndet har svårt att nå ut på landsbygden. Under senare tid har det också varit mycket oroligheter i Etiopien, bland annat utanför huvudstaden Addis Abeba. Här protesterar man mot planerna på att huvudstaden ska expandera – och bönderna bli av med sin mark. Till det som oroar i landet hör också bristen på yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

Powered by Labrador CMS