Ledare
Frida Park: Slarvig gymnasielag otippat godkänd
Välkommet besked för asylsökande i limbo.

Till i stort sett allas, experters, kritikers och anhängares, stora förvåning kom så Migrationsöverdomstolens dom: Den tillfälliga gymnasielagen får grönt ljus.
Allt sedan två av fyra migrationsdomstolar – Stockholm och Malmö – tidigare underkänt lagstiftningen och vägrat att använda den har de 9000 asylsökande varit i limbo. Många har stått utan boende och försörjning ety kommunerna menar att det är staten som ställt till med oredan och staten frånsvär sig allt ansvar.
Detta kaos är djupt ovärdigt och hade kunnat undvikas om lagstiftningen från första början hade utformats på ett bättre sätt.
Regeringspartiernas oförmåga att hantera den uppkomna situationen där alltför många av de som sökt asyl fick vänta alltför länge på besked resulterade alltså i att de människor man menade sig av humanitet vilja värna hamnade i en än värre ovisshet och utsatthet.
Därför är tisdagens domslut välkommet – för den vars enda framtidshopp stått till att lagen ändå ska kunna användas. För den som fruktat den annalkande höstkylan då bristen på tak över huvudet blivit än mer kännbar. För den som vill avsluta sin utbildning och påbörja ett nytt liv i Sverige – på riktigt.
Läs också: Ensamkommande blir offer i politiskt och juridiskt spel
De tre stora riksdagspartierna, Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna, är eniga om att migrationspolitiken framöver måste vara stram och återhållsam. Alla partier pratar om långsiktiga och hållbara migrationslösningar. Exakt vad det innebär återstår att se. Helt klart är att de långa handläggningstiderna måste kortas markant.
Det är orimligt att människor ska behöva sätta sina liv på paus i flera år. Det är orättfärdigt slöseri, inte bara med sinande skattefinansierade resurser utan med människors liv.
Men för att valrörelsens nästintill utslitna “ett nej ska vara ett nej” ska kunna bli till en verklighet som präglas av medmänsklighet måste asylprocessen bli mer rättssäker. Det gäller i högsta grad de konvertiter Dagen återkommande rapporterat om och som Migrationsverket lika återkommande misstror. Men det handlar också om människor som bott i Sverige i flera år. De har byggt upp sina liv, arbetat hårt och betalat skatt men ställs plötsligt inför avvisningsbesked på grund av pyttiga teknikaliteter som att lönen varit några tior för låg. Nog ska vi ha regler som minimerar risken för att människor utnyttjas på arbetsmarknaden men det får väl finnas rim och reson!
I fall som dessa måste ett nej kunna bli ett nja och ibland även ett ja.
Vad gäller de som i dag riskerar avvisning till Afghanistan fortsätter Dagen att hävda att landet måste bedömas som för osäkert att kunna utvisas till. Ett sådant beslut fattade vårt grannland Finland för en tid sedan. Tyvärr har de nu frångått det. Det måste också vara slut på tillfälliga lösningar av typen "dra i handbromsen och strunta i konsekvenserna". Må dessa hafsverk få bli till en parantes i vårt lands historia, där vi allt sedan Axel Oxenstiernas dagar prioriterat ordning och reda framför godtyckliga paniklösningar som den tillfälliga gymnaiselag som nu mot alla odds fått betyget godkänd.
Läs även: Gymnasielagen får grönt ljus