Nyheter
Han samlar berättelser om Islamiska statens folkmord
ERBIL, IRAK. Nu dokumenteras vittnesmålen om hur Islamiska staten mördat, våldtagit, tvångskonverterat och fördrivit kristna från Nineveslätten i Irak. Hittills har 45 000 personers berättelser skrivits ned. Avsikten är att kunna ställa de ansvariga för folkmordet inför rätta.

English version of the text: He collects stories from ISIS ongoing genocide
– Vi måste kunna föra de kriminella till domstol, säger Khalis Ayshoa Esttaifo, tidigare parlamentsledamot och initiativtagare till dokumentationen av övergreppen mot den kristna minoriteten i Irak.
Han berättar att cirka 60 frivilliga hos organisationen Shlomo har jobbat med att samla in materialet de senaste fyra månaderna. De har mött de drabbade, och en mindre grupp jobbar upp till 14 timmar om dagen, i princip varje dag. Fotografier, filmer och nedskrivna berättelser finns i materialet.
51 kidnappade kristna irakier
Bland annat har en lista upprättats med namnen på 51 kristna irakier (av cirka 150) som just nu sitter kidnappade hos Islamiska staten (IS). Man har vidare upprättat en förteckning över 1 131 kristna som har dödats i Irak perioden 2003-2014 på grund av sin religion, alltså innan angreppet från IS. Namn, tidpunkt, plats och tillvägagångssätt är dokumenterat.
– Majoriteten av de dödade är unga, berättar Khalis Ayshoa Esttaifo.
Vittnesmålen finns samlade i ett litet kontor med mappar och pärmar när Dagen är på besök i hop med EU-parlamentarikern Lars Adaktusson. På väggen sitter en tavla med antal vittnesmål för olika byar. Bland annat har 94 familjer intervjuats som flytt från den lilla kristna byn Telskuf på Nineveslätten – numera en övergiven spökstad, som Dagen har berättat om.
Svårt veta hur många som dödats
Hur många kristna som har dödats totalt de senaste två åren är det svårt att hitta exakta uppgifter kring.
Dokumentationen kan vara avgörande för möjligheten att ställa de ansvariga för dödande och andra övergrepp inför rätta vid Internationella brottsmålsdomstolen i Haag i Nederländerna, som dömer i frågor om folkmord och brott mot mänskligheten.
Digitalt sparade
Hela intervju- och dokumentationsprojektet finansieras med hjälp av privata pengar, inte minst från initiativtagaren själv. Man har också uppgifterna digitalt sparade.
– Ett fantastiskt och oerhört viktigt arbete, kommenterar Lars Adaktusson den dokumentation som nu görs.
Bland annat har uppgifterna från Shlomo legat till grund för uttalandet där USA:s utrikesminister John Kerry nyligen benämnde attackerna mot de kristna på Nineveslätten som folkmord. Uppgifterna samlas in bland annat i samarbete med de katolska och ortodoxa kyrkorna i Irak.