Nyheter
Kaldeiske patriarken föreslår araméer som samlingsnamn
Louis Raphael I Sako menar att den känsliga namnfrågan bör lösas genom att syrianer, kaldéer och assyrier benämns araméer.

Enligt ett konstitutionsförslag för den planerade kurdiska regionen, som inom kort kommer att läggas fram till det regionala parlamentet för godkännande, står det att ”Folket i den kurdiska regionen består av ... kaldéer syrianer assyrier ...”.
Formuleringen ifrågasatt
Att det saknas kommatecken mellan orden på folkgrupperna har fått patriarken för den kaldeiska kyrkan, Louis Raphael I Sako, att reagera.
Tidningen Bahro Suryoyo uppger att patriarken, ett brev på patriarkatets hemsida, har ifrågasatt formuleringen i konstitutionsförslaget.
”Detta moderna namn är historiskt felaktigt och det representerar inte vår identitet.”
Tre alternativa förslag
Patriarken ger samtidigt tre alternativa förslag på hur problemet kan lösas:
Att i enlighet med den federala konstitutionen lägga till ett kommatecken mellan de tre namnen.
Att samla kaldéer, syrianer och assyrier under det gemensamma namnet araméer.
Att samla kaldéer, syrianer och assyrier under det gemensamma namnet suraya.
– Patriarken rangordnar inte alternativen utan ger tre förslag. Att patriarken går ut och säger detta är anmärkningsvärt, men vi är jättepositiva till förslaget om att kalla alla för araméer, säger Bahro Suryoyos chefredaktör Jacob Harman, till Dagen.
Han konstaterar samtidigt att assyrierna ”aldrig kommer att gå med på förslaget”.
Detta bekräftas också av Afram Yakoub, ordförande för Assyriska riksförbundet.
– Vår allmänna hållning är att kyrkomän inte ska lägga näsan i blöt. Det här handlar om politik och vill han hålla på med det bör han byta bana. Nu sår han bara splittring.
En icke-fråga
Afram Yakoub säger också att de politiska grupperna i Irak, redan 2003, kom överens om att använda begreppet Kaldo-assyrier.
– Det här är med andra ord en icke-fråga.
Louis Raphael I Sako skriver enligt Bahro Suryoyo att hans förslag bör diskuteras och att syftet med förslaget är att komma överens om ett namn som accepteras av alla.