Nyheter
Kenya evakuerar kristna studenter
I spåren av den blodiga terrorattacken mot en högskola i Kenya evakueras nu studenterna av regeringen. – På det viset får al-Shabaab som de vill. De önskar att kristna ska fördrivas helt från Kenyas norra områden, säger Kjetil Tronvoll, Afrikaexpert på fredsforskningsinstitutet ILPI i Oslo.

Jakten på de skyldiga bakom en av Kenyas värsta terrorattacker någonsin går nu in på sin sjunde dag. Den somaliska terrororganisationen al-Shabaab – som har förgreningar i Kenya – tog snabbt på sig ansvaret för dådet som krävde 148 människors liv.
Kenyansk militär har därför bombat läger i Somalia och i polisjakten ströps i går även bankkonton till personer som tros ha kopplingar till terrororganisationen.
Men med vilka motiv sätter Al-Shabaab skräck i Kenyas befolkning?
– Gruppen vill spela på de motsättningar som finns i det kenyanska samhället. Från början var Al-Shabaab en nationalistisk rörelse som ville skapa ett stor-Somalia. Men på senare tid har man också börjat driva ett religionskrig, säger Kjetil Tronvoll.
Växande missnöje
Al-Shabaabs aktivitet i Kenya ska också förstås som en hämnd mot Kenyas militära angrepp i Somalia – ett land som är i sönderfall och saknat regering sedan 1991.
I nordöstra delen av Kenya hittar terrorgruppen nämligen sin rekryteringsbas, eftersom den muslimska minoriteten där känner sig undantryckt av den kristna majoriteten i resten av landet. Många muslimer i kustområdet är besvikna över att rika hotellägare från de kristna delarna tar alla vinster från turismen, menar Tronvoll.
– I detta växer missnöjet bland den muslimska befolkningen i nordöstra delen som inte känner sig inkluderad i resten av det kenyanska samhället, säger han.
”Det var al-Shabaabs mål”
Han ser därför evakueringen av högskolan i Garissa som ett uttryck för att Kenya ger efter för al-Shabaabs agenda.
– Man skulle kunna ha föreställt sig att myndigheterna garanterat säkerheten för de kristna studenterna med extra bevakning för att visa att de kan slå tillbaka. Men i stället evakueras de. Och det var ju al-Shabaabs mål, säger han.
I krig med kenyanska staten
Men Anders Sjögren på Nordiska Afrikainstitutet tonar ner påståendet att al-Shabaabs handlingar i Kenya ska ses som ett religionskrig. I första hand är det ett krig mellan terrorgruppen och den kenyanska staten, menar han.
– Att angripa en skola, långt från Nairobi är ett enkelt och tacksamt mål om man vill sätta skräck i den kenyanska regeringen, säger han.