Nyheter

Kontroversiell präst i Israel sexanklagad

JERUSALEM. En präktig skandal är det nya samtalsämnet bland kristna i Jerusalem och Nasaret. Den israelisk-arabiske prästen Gabriel Naddaf, redan tidigare kontroversiell med sin kampanj för att få kristna araber att göra israelisk militärtjänst, anklagas för att ha sexuellt trakasserat unga män – samtidigt som han hyllas officiellt i Israel.

Fader Gabriel Naddaf omfamnas av Israels politiska och militära etablissemang – men ses som en svikare och fiende av många palestinier i Israel.
Fader Gabriel Naddaf omfamnas av Israels politiska och militära etablissemang – men ses som en svikare och fiende av många palestinier i Israel.
Publisert Sist oppdatert

Den grekisk-ortodoxe prästen Gabriel Naddaf från Nasaret tände en av tolv facklor vid den högtidliga ceremonin i Jerusalem när Israels nationaldag inleddes på onsdagskvällen. Fackeltändandet är en av Israels förnämsta hedersbetygelser till förtjänta medborgare – men lågorna ger ytterligare näring åt den skandal som redan blossat upp kring den omstridde prelaten.

Tillbakavisar anklagelserna

Flera unga män har polisanmält honom för sexuella trakasserier, rapporterar israeliska medier. Själv tillbakavisar han anklagelserna som ”grundlösa” och säger att ”kriminella element” ligger bakom.

– Det finns element som konspirerar mot mig, mot min fru och mot mina två söner som tjänstgör i armén. Sanningen är att jag inte gjort något av det jag anklagas för, säger Gabriel Naddaf, 43, till medier.

– Jag är mycket stolt över att tända facklan till staten Israels ära och för de israeliska kristnas bästa. Valet av mig som medlem av prästerskapet i Israel och som representant för den arabisktalande kristna minoriteten vittnar om att Israel är en demokratisk stat som vi alla har plikten att försvara, säger han.

Något sällsynt

Fader Gabriel Naddaf omfamnas av Israels politiska och militära etablissemang. Han är något så sällsynt som en framträdande israelisk arab, alltså palestinier med israeliskt medborgarskap, som öppet manar unga kristna araber att göra militärtjänst och identifiera sig med Israel. Annars är araber – förutom druser – automatiskt frikallade på grund av den mångåriga israelisk-palestinska konflikten.

Ses som en svikare

Sedan Naddaf startade sin kampanj 2013 gör cirka 150 kristna araber frivilligt militärtjänst varje år. Tidigare var siffran runt 35 årligen.

Många palestinier i Israel ser Naddaf som en svikare och fiende. Han har mordhotats, hans son har misshandlats svårt – och han vägras tillträde till Bebådelse­kyrkan i hemstaden Nasaret. Israelisk-arabiska politiker fördömer honom i skarpa ordalag.

– Han är en person som sålt sin själ till den regim han tjänar, säger den kristne arabiske parlamentsledamoten Basel Ghattas till nyhetsbyrån AP.

Naddafs motståndare anser att hans rekryteringskampanj syftar till att splittra och försvaga Israels arabiska minoritet. Särskilt som han samtidigt pläderar för att kristna ska ersätta sin palestinsk-arabiska identitet med en ”arameisk”.

– Gabriel Naddaf tänder facklan enbart i sitt eget namn och inte i namn av de kristna palestinierna i den israeliska staten. Vi är en oskiljaktig del av det palestinska folket, vi firar inte Israels självständighetsdag, säger Azmi Hakim, grekisk-ortodox aktivist i Nasaret, till AP.

Tidpunkten ingen tillfällighet

Att sexanklagelserna mot Gabriel Naddaf kommer just nu när han hedras officiellt är av allt att döma ingen tillfällighet. Men de hindrade honom inte från att tända facklan på Herzlberget i Jerusalem under publikens jubel. Polisen säger att anklagelserna ska utredas.

Skandalen briserade i söndags när Israels TV2 publicerade uppgifter om att Naddaf skulle ha krävt sexuella tjänster av män han kom i kontakt med via sin militära rekryteringskampanj. Också tidigare medarbetare till Naddaf säger till medier att de ”varnat” israeliska politiker för prästens agerande.

Läs mer: Kristna araber bjuds in till den israeliska armén

Powered by Labrador CMS