Nyheter
Kristna ledare i USA startar alternativ politisk rörelse
En grupp kristna ledare i USA har startat en organisation för att lyfta fram kristna frågor i politiken.

Mitt i den infekterade kampen om vem som ska bli USA:s näste president tar tretton kristna ledare ett initiativ för att röra om i den politiska grytan och få upp frågor på dagordningen som särskilt berör och engagerar kristna väljare.
President Obamas rådgivare
Bakom Public Faith, som organisationen kallas, står både konservativa och liberala kristna ledare. Två av grundarna är Michael Wear, som varit rådgivare till president Obama när det gäller förslag som har sin grund i trosfrågor, och Alan Noble, chefredaktör för Christ and Pop Culture.
"Vi vill erbjuda en annorlunda röst i samhällsdebatten, en som talar med självförtroende och hopp och samtidigt med övertygelse och nåd", står det på organisationens hemsida. Det påpekas också att den är partipolitiskt obunden.
Grundarna hoppas kunna övertyga evangelikala väljare som traditionellt stöder det republikanska partiet men som inte känner sig hemma med det Donald Trump står för. Väljare som, menar man, tycker att årets presidentvalskampanj har gått överstyr.
Inte anti-Trump
Enligt Alan Noble är dock Public Faith inte ute efter att framstå som "anti-Trump". Däremot hoppas man att många som fått nog och inte kan ställa upp på de åsikter och den retorik som Donald Trump ofta ger uttryck för, i stället kan känna sig hemma i Public Faith.
– Om du är en evangelikal kristen som vill hitta en organisation som inte stöder Trump så kanske vi upplevs som ett alternativ, säger Alan Noble enligt religionnews.com.
Konservativ familjesyn
Public Faith tar ställning i frågor som brukar engagera kristna amerikaner. Den uppmanar till att stå upp för religionsfrihet, bekämpa rasism, fattigdom och klimatförändringar. Dessutom är man anti-abort-förespråkare och propagerar för äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna. Samtidigt uppmanas till engagemang för familjer av olika konstellationer, liksom för ensamstående mammor.
Hittills har cirka 650 personer skrivit under programförklaringen.